29 травня проводиться Всесвітній день здоров’я травної системи або Всесвітній день здорового травлення або День раціонального харчування.
29 травня проводиться Всесвітній день здоров’я травної системи або Всесвітній день здорового травлення або День раціонального харчування.
Чому це важливо?
Травлення – основа здоров’я.
За оцінками фахівців, причиною більшості захворювань є неправильне харчування і пов’язане з ним порушення роботи органів травлення. Шлунково-кишковий тракт не лише засвоює поживні речовини, а й впливає на імунітет, стан шкіри та навіть настрій.
«Другий мозок». В кишечнику міститься понад 100 мільйонів нейронів – більше, ніж у спинному мозку! Він навіть виробляє до 90% серотоніну – гормону щастя.
Харчові звички можуть запобігти хворобам. Наприклад, середземноморська дієта знижує ризик шлунково-кишкових захворювань і підтримує здоров’я серця.
Як підтримати здорове травлення?
Вживайте більше овочів та фруктів. Вони багаті на клітковину, яка перетравлюється певними бактеріями в кишківнику і є основою формування здорового мікробіому.
Їжте цільнозернові продукти, насіння та горіхи. Цільні зерна мають низький вміст жиру, багаті на клітковину та крохмальні вуглеводи.
Додайте до свого раціону пробіотичні та пребіотичні продукти.
Пробіотики — це живі мікроорганізми, які нормалізують склад та функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
Вони є у таких продуктах: кефірі, простокваші, ряжанці, сирі, йогурті, айрані, рікотті тощо.
Пребіотики є їжею для пробіотиків і допомагають їм підтримувати здорові бактерії в кишечнику.
Пребіотики є в сирих фруктах і овочах, цільних зернах, цибулі, бобових.
Уникайте штучних підсолоджувачів.
Вони негативно впливають на рівень цукру в крові та підвищують чутливість до метаболічних захворювань.
Грудне вигодовування. Малюки, яких годували грудьми впродовж 6 місяців мають значно здоровіший кишківник порівняно з дітьми, яких не годували грудьми.
Не приймайте антибіотиків без необхідності.
Антибіотики завдають шкоди мікробіому та імунітету кишківника.
• Питний режим – достатня кількість води допомагає перетравлювати їжу.
• Фізична активність – покращує перистальтику кишківника.
• Менше стресу – нервова система безпосередньо впливає на травлення.