Ботулізм
У теплу пору року зростає ризик харчових отруєнь.Саме тому правильне зберігання продуктів є надзвичайно важливим для запобігання утворенню небезпечних токсинів, зокрема ботулотоксину, який може спричинити ботулізм — смертельне захворювання за відсутності своєчасної медичної допомоги.
З квітня спостерігається зростання кількості випадків ботулізму.У більшості з них причиною є вживання домашніх харчових продуктів: паштетів, в’яленої риби та м’яса, а також домашніх консервів.
Ботулотоксин може утворитися в продуктах, якщо вони були забруднені, недостатньо термічно оброблені або зберігалися з порушенням умов — без холодильника та при високих температурах.
Хоча не всі консервовані продукти є небезпечними, ті, що були приготовані або зберігалися неправильно, можуть становити серйозну загрозу для здоров’я.
Прості правила, які допоможуть уникнути ботулізму та зберегти життя:
– не купуйте м’ясо, рибу або консерви на стихійних ринках;
– споживайте лише сертифіковані продукти;
– транспортуйте та зберігайте їжу лише у холодильнику;
– уважно оглядайте банки — здуті кришки або неприємний запах є ознаками небезпеки.
Ознаки харчового отруєння: біль у животі, здуття, нудота й блювання, холодний піт, запаморочення.
При ботулізмі можливі такі симптоми: порушення зору (двоїння, розмитість, «туман» перед очима), сухість у роті, загальна слабкість.
Негайно зверніться до лікаря, якщо помітили ці ознаки!
Поговоріть з рідними про ризики ботулізму — ця проста інформація може захистити здоров’я та навіть урятувати життя.