A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Ботулізм

Дата: 13.05.2025 14:13
Кількість переглядів: 3

Фото без опису

У теплу пору року зростає ризик харчових отруєнь.Саме тому правильне зберігання продуктів є надзвичайно важливим для запобігання утворенню небезпечних токсинів, зокрема ботулотоксину, який може спричинити ботулізм — смертельне захворювання за відсутності своєчасної медичної допомоги.

З квітня спостерігається зростання кількості випадків ботулізму.У більшості з них причиною є вживання домашніх харчових продуктів: паштетів, в’яленої риби та м’яса, а також домашніх консервів.

Ботулотоксин може утворитися в продуктах, якщо вони були забруднені, недостатньо термічно оброблені або зберігалися з порушенням умов — без холодильника та при високих температурах.

Хоча не всі консервовані продукти є небезпечними, ті, що були приготовані або зберігалися неправильно, можуть становити серйозну загрозу для здоров’я.

Прості правила, які допоможуть уникнути ботулізму та зберегти життя:

– не купуйте м’ясо, рибу або консерви на стихійних ринках;

– споживайте лише сертифіковані продукти;

– транспортуйте та зберігайте їжу лише у холодильнику;

– уважно оглядайте банки — здуті кришки або неприємний запах є ознаками небезпеки.

Ознаки харчового отруєння: біль у животі, здуття, нудота й блювання, холодний піт, запаморочення.

При ботулізмі можливі такі симптоми: порушення зору (двоїння, розмитість, «туман» перед очима), сухість у роті, загальна слабкість.

Негайно зверніться до лікаря, якщо помітили ці ознаки!

Поговоріть з рідними про ризики ботулізму — ця проста інформація може захистити здоров’я та навіть урятувати життя.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

На зображенні може бути: текст «Як запобигти ботулизму: 2. Не пробуйте ixy 3 пίдозр.лих банок. Нав.ть незначна кίлькйсть ботулотоксину може бути смертельною. Якщо сумниватеся- викиньте. у жодному pazi не збирайте вживайте мертву рибу не не вживайте домашню консервац.ю, якщо ΪЙ бильше одного року не купуйте на вулицях ринках домашни консерви, рибу та M' ясни консерви»

На зображенні може бути: ‎текст «‎Як запобигти ботулизму: 3. 3.При консервуваннй в домашних умовах, особливо м'ясних i рибних продуктив, необх.дно проводити тиндал.зацию: SSS -ع протягом двох дίб нагривайте продукти для консервацйй при 100 °C протягом 5 хвилин для переведення спор y вегетативну форму ΠΟΤ.Μ стерил.зуйте консерви при 100 °C не менше 40-60 хвилин, ПίсЛя чого щίльно закрийте банку‎»‎

На зображенні може бути: текст «Профилактика ботул.зму грунтуеться на належний практиц. приготування ixi, зокрема, ii консервацй та ririeHi належне збереження та дотримання правил НИ п.д час консервування харчових продукт.в, ЯК правило, повинни нактивувати спори бактерий y термично стерилизованих, консервованих продуктах, пίдготовлених для негайного споживання.»

На зображенні може бути: ‎текст «‎5 крокив до безпечной İxi дтримуйте чистоту в.докремлюйте сиру жвдгоово Ϊжу В.Д готово 電 Rdl ست 1 ретельно проводьте термичне оброблення збер.гайте ixy правильно вживайте CBiXKİ продукти‎»‎

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень