A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

✅ Вітамін С (аскорбінова кислота) - є одним з найвідоміших вітамінів, про який знають навіть діти.

Дата: 04.04.2025 13:58
Кількість переглядів: 8

На зображенні може бути: текст «СолодКий ПЕРЕЦЬ СУШЕНА ШИПШИНА ОБЛИПИХА, СМОРОДИНА ЯБЛУКА ЗиМОв 150-250 мг 1000 MT 200 Mr 16 Mr БРЮСЕЛЬСЬКА КАПУСТА 120 Mr 35 MI BITAMIH с мг/100 г 100 MI ПЕЧИНКА ЯЛОВИЧА 55 MI ЧЕРЕМША, ΚΡИП 90 мг 60 MT KIBI ШПИНАТ, XPIH ПОЛУНИЦЯ, АПЕЛЬСИН Що треба знати про BİTAMİH с ХАРКТВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ОБЛаСНИЙ ЦКПх»

Вітамін С (аскорбінова кислота) - є одним з найвідоміших вітамінів, про який знають навіть діти.

👩 Для людей вітамін С - життєво необхідна поживна речовина. Він є антиоксидантом, захищає серцево-судинну систему, бере участь в утворенні колагену, покращує засвоєння заліза та сприяє посиленню опору імунної системи інфекціям. При його дефіциті у людини можуть виникати кровоточивість або набряк ясен, повільне загоєння ран на шкірі та слизових оболонках, залізодефіцитна анемія та інші хвороби. На жаль, людський організм вітамін С не синтезує, тому найкращий спосіб його отримання - через продукти харчування.

🍒 Найбільше вітаміну С міститься в овочах, фруктах та ягодах. Лідерами за кількістю вітаміну С є ягоди - шипшина, чорна смородина, обліпиха. Багато його в овочах та зелені (солодкий перець, броколі, брюссельська капуста, шпинат, укріп та петрушка).

☝️ Рекомендована добова норма вітаміну С 90 мг для чоловіків та 75 мг для жінок.

🌡️ Термічна обробка руйнує вітамін С. Він є водорозчинним, надто чутливим до тепла та світла, тому легко і швидко розкладається під час приготування їжі. Наприклад, кип’ятіння може знижувати вміст вітаміну С до 50%, тому варто краще обрати приготування страв на пару.А ще краще - вживати фрукти та овочі сирими.

❄️ Заморожуйте плоди правильно. Це гарантує зберігання великої частини вітамінів і мінералів. Краще заморожувати плоди одразу після збору врожаю.

👉 Пам’ятайте, що розморожувати такі продукти можна лише один раз. У разі повторного заморожування втрачається більшість поживних речовин, серед яких і вітамін С. Якщо ви самостійно заморожуєте фрукти, овочі, ягоди та зелень, то використовуйте правило “швидко-повільно”. Тобто, швидко заморожуйте у морозильній камері та повільно розморожуйте, наприклад, в холодильнику. Тим самим ви збережете більше смаку і вологи в продукті та досягнете максимально корисного ефекту для здоров’я.

🍏 Не забувайте про те, що протягом дня ви повинні з'їдати близько 400-600 г овочів та фруктів. Це ключ до здорового харчування та підтримки здоров'я організму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень