✅ Вітамін С (аскорбінова кислота) - є одним з найвідоміших вітамінів, про який знають навіть діти.
Вітамін С (аскорбінова кислота) - є одним з найвідоміших вітамінів, про який знають навіть діти.
Для людей вітамін С - життєво необхідна поживна речовина. Він є антиоксидантом, захищає серцево-судинну систему, бере участь в утворенні колагену, покращує засвоєння заліза та сприяє посиленню опору імунної системи інфекціям. При його дефіциті у людини можуть виникати кровоточивість або набряк ясен, повільне загоєння ран на шкірі та слизових оболонках, залізодефіцитна анемія та інші хвороби. На жаль, людський організм вітамін С не синтезує, тому найкращий спосіб його отримання - через продукти харчування.
Найбільше вітаміну С міститься в овочах, фруктах та ягодах. Лідерами за кількістю вітаміну С є ягоди - шипшина, чорна смородина, обліпиха. Багато його в овочах та зелені (солодкий перець, броколі, брюссельська капуста, шпинат, укріп та петрушка).
Рекомендована добова норма вітаміну С 90 мг для чоловіків та 75 мг для жінок.
Термічна обробка руйнує вітамін С. Він є водорозчинним, надто чутливим до тепла та світла, тому легко і швидко розкладається під час приготування їжі. Наприклад, кип’ятіння може знижувати вміст вітаміну С до 50%, тому варто краще обрати приготування страв на пару.А ще краще - вживати фрукти та овочі сирими.
Заморожуйте плоди правильно. Це гарантує зберігання великої частини вітамінів і мінералів. Краще заморожувати плоди одразу після збору врожаю.
Пам’ятайте, що розморожувати такі продукти можна лише один раз. У разі повторного заморожування втрачається більшість поживних речовин, серед яких і вітамін С. Якщо ви самостійно заморожуєте фрукти, овочі, ягоди та зелень, то використовуйте правило “швидко-повільно”. Тобто, швидко заморожуйте у морозильній камері та повільно розморожуйте, наприклад, в холодильнику. Тим самим ви збережете більше смаку і вологи в продукті та досягнете максимально корисного ефекту для здоров’я.
Не забувайте про те, що протягом дня ви повинні з'їдати близько 400-600 г овочів та фруктів. Це ключ до здорового харчування та підтримки здоров'я організму.