Як не отруїтися під час святкового застілля?
Зимові свята, зустрічі з рідними за сімейними обідами. І, на жаль, смачні застілля нерідко супроводжуються харчовими отруєннями. Тож, як не перетворити приємні спогади на неприємності, читайте у нашому дописі
Як уберегтися від отруєнь харчовими продуктами, нагадуємо: отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити.
Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:
- сирі яйця;
- непастеризоване молоко;
- домашня консервація;
- сирі м'ясо, риба та морепродукти;
- м'які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
- кондитерські вироби з кремом.
П’ять порад, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:
1. Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищайте кухонні поверхні та приладдя.
2. Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
3. Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
4. Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви - викиньте, ризикувати не варто.
5. Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.
Смачних вам та безпечних зустрічей