День чаю
Мільйони людей у всьому світі п’ють чай, кожен з різних причин: чай як ліки, як доповнення до страви, до бесіди, до настрою, для натхнення та тепла.Чай, як традиція, як ритуал.
Протягом року існує декілька подій присвячених чаю: Міжнародний день чаю (21 травня), День чаю (15 грудня), День гарячого чаю (12 січня), День чаю з льодом (10 червня).
Споживання чаю з меншою вірогідністю призведе до «передозування кофеїном», ніж споживання кави, не зважаючи на те що, в чаї його вміст більший, ніж у каві. Високий рівень антиоксидантів у чаї уповільнює всмоктування кофеїну, що забезпечує більш «м’яке» збільшення концентрації в організмі.
Чай вважається найпопулярнішим напоєм на планеті. За день у світі випивається близько 3 мільярдів чашок чаю! Лідером споживання є КНР. Усі мешканці Китаю за рік споживають близько 730 кг продукту. Але якщо ці цифри перерахувати з розрахунку на одну особу – лідер Туреччина. Один мешканець цієї країни використовує за рік близько 3,5 кг чайного листка.
Найгучніше та наймасштабніше День чаю святкують на Шрі-Ланці та в Індії. Але не залишаються осторонь і головні країни-виробники чаю – Танзанія, Кенія, В’єтнам, Непал, Уганда, Індонезія, Туреччина, Китай, М’янма, Аргентина. Ці країни виробляють приблизно 90% всього світового об’єму чаю. 60% з них – лідери Китай та Індія, це більше 3,5 млн тонн за рік.
У Китаї існує легенда про походження чаю. Згідно з нею, напій «відкрив» у 2737 році до н.е. імператор Шен Нонг під час своєї подорожі. Слуги імператора кип’ятили воду для пиття та омивання, в неї випадково потрапило кілька чайних листочків. Напій привернув увагу Шен Нонга своїм ароматом, а згодом так сподобався й іншим, що став національною гордістю.
Найпопулярнішим сортом чаю на планеті є чорний. Його споживання складає приблизно 75% від всього світового об’єму. Але цікаво, що в Китаї чорний чай називають червоним, і його китайці майже не п’ють, віддають перевагу різним видам зеленого чаю.
Найдорожчий чай у світі – різновид китайського чаю Да Хун Пао, його вартість сягає 250 тисяч доларів за 1 кг. Назва перекладається як «велика червона мантія», пов’язана вона з імператорською династією Мін. У світі залишилося лише 6 кущів цього сорту чаю.
Винахідник чайного пакетика – американський підприємець Томас Салліван. У 1904 р. він зрозумів, що перевозити чай в металевих банках витратно, і спробував пакувати його в шовкові пакети. Один клієнт Саллівана випадково впустив пакет у воду, і з’ясувалося, що напій не змінив свого смаку та аромату. Пізніше дорогий шовк замінили на більш дешеві матеріали.
Зелений і чорний чай виготовляють з листя, зібраного з одного куща, але різними способами. Для зелених сортів чаю зібране листя попередньо обробляють парою (температура 170-180°С), потім сушать та видаляють зайву вологу, піддають окисленню протягом 2 днів і потім припиняють нагрівання. Зібране листя для чорних сортів чаю ферментують від 14 до 30 днів.
Люди, які люблять чорний чай, рідше страждають від карієсу завдяки фтору, якій є в чайному листі. Фтор зміцнює емаль, попереджує розвиток бактерій та відкладення зубного каменю на зубах. Але тут є нюанс: щоб чай сприяв зміцненню емалі, пити його потрібно без цукру.
Чи містить зелений чай кофеїн?
Так, зелений чай містить кофеїн. Однак кількість кофеїну в зеленому чаї зазвичай нижча, ніж у каві чи чорному чаї. У середньому чашка зеленого чаю містить близько 25-40 мг кофеїну в порівнянні з приблизно 95 мг, які містяться в типовій чашці кави.
Хоча чай є популярним і загалом корисним напоєм, яким насолоджуються в усьому світі, є люди, яким слід з обережністю ставитися до споживання чаю через потенційні ризики для здоров’я.
Вагітним жінкам слід уникати надмірного споживання чаю, оскільки він містить кофеїн. Високий рівень кофеїну під час вагітності може бути пов’язаний з певними ризиками. Споживання чаю безпечне, особливо, якщо ви віддаєте перевагу зеленому чаю.
Для тих, хто стежить за своєю вагою, важливо пам’ятати про цукор, який додають до чаю. Підсолоджені чаї можуть значно збільшити споживання калорій і цукру, що може перешкоджати зусиллям зі схуднення.
Людям з алергією або непереносимістю кофеїну слід уникати звичайного чаю, який природним чином містить кофеїн. Для таких людей кращими варіантами є чаї без кофеїну або трав’яні чаї.
Люди з такими захворюваннями, як пептична виразка або кислотний рефлюкс, можуть виявити, що чай посилює їхні симптоми, особливо якщо вживати його натщесерце.
Чай містить кофеїн та інші сполуки, які потенційно можуть взаємодіяти з різними ліками. Ті, хто приймає ліки, повинні проконсультуватися зі своїм лікарем, щоб зрозуміти будь-які можливі взаємодії з чаєм, також не варто запивати ліки чаєм.
При вживанні чаю важливо враховувати індивідуальні особливості стану здоров’я та дієтичні потреби. Консультація з лікарем може надати рекомендації, адаптовані до особистих
обставин. Приємного всім чаювання!