Що таке інсулінорезистентність?
Що таке інсулінорезистентність? Це дедалі гірша відповідь клітин на дію гормону інсуліну. Така нечутливість до інсуліну стає на заваді належного розподілу глюкози по тканинах.
Як пояснюють у МОЗ, зазвичай нечутливість до інсуліну розвивається через: надлишок калорій у раціоні та набір маси тіла; постійно високий рівень глюкози; накопичення вісцерального жиру; високий рівень холестерину; надлишок натрію в раціоні (соління, ковбаси, білий хліб, фастфуд); брак мікронутрієнтів через незбалансоване харчування (фастфуд, акцент на солодощі, брак городини та інших цільних харчів); приймання певних ліків (глюкокортикоїди, антиандрогени, деякі антидепресанти, антипсихотичні препарати); малорухливий спосіб життя.
Наслідками втрати чутливості до інсуліну є високий тиск, порушений баланс жирів і високий рівень сечовини у крові, недоречне запалення (не пов’язане з боротьбою імунної системи зі збудниками хвороб), втрата судинами спроможності адекватно реагувати на зміни кровотоку, та схильність до тромбозів. За 10-15 років інсулінорезистентність може стати цукровим діабетом 2 типу, а ризик інсульту чи інфаркту зростає в рази.
Першочергові заходи з повернення чутливості до інсуліну – це зміна способу життя:
зменшення споживання калорій та маси тіла;
раціон, який складається з цільних свіжих продуктів чи приготованих відварюванням, тушкуванням чи запіканням за температури до 180°C;
виключення продуктів із високим глікемічним індексом (солодощі, картопляне пюре, мюслі, білий хліб);
помірні фізичні навантаження;
повноцінний сон.
Лікар може також за потреби призначити медикаменти для нормалізації рівня глюкози та холестерину.