A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

🍁 30 листопада незвичайна подія – День гарбуза в Україні, справжнього національного суперфуду.

Дата: 02.12.2024 14:09
Кількість переглядів: 14

На зображенні може бути: текст

30 листопада незвичайна подія – День гарбуза в Україні, справжнього національного суперфуду.

😉 А з чим асоціюється у вас гарбуз? Напевно, з народною традицією «дати гарбуза» та святкуванням Геловіну, де його використовують як невід’ємний атрибут. А ще з гарбузовою кашею чи запіканкою або, можливо, гарбузовим лате.

Соковитий осінній плід у нас досі недооцінений, і дарма. Це джерело вітамінів та корисних мікроелементів, що так необхідні нашому організму напередодні зими та в час застуд.

Ось шість причин, чому гарбуз варто ввести в раціон 👍

☀ Корисний для зниження ваги

У гарбузі міститься чимало клітковини та харчових волокон, які уповільнюють травлення, сприяють росту дружніх бактерій у кишківнику, знижують рівень холестерину та мають багато інших позитивних ефектів.

Споживання гарбуза гарантує тривале відчуття ситості. Водночас він низькокалорійний – у 100 грамах м'якоті гарбуза лише 22 ккал. Це майже в 10 разів менше, ніж в 100 грамах чорного хліба.

☀ Покращує зір

Жовтогаряче забарвлення гарбуза пояснюється вмістом бета-каротину, що в організмі перетворюється на вітамін А. Вітамін А необхідний нам для підтримки здоров'я очей, а також допомагає сітківці поглинати та обробляти світло. 200 грамів гарбуза містить понад 200 відсотків рекомендованої щоденної норми споживання вітаміну А, що робить цей продукт чудовим варіантом для підтримки здоров'я очей і функцій органу зору.

☀ Посилює імунітет

Великий вміст вітаміну А, який забезпечує гарбуз, допомагає організму боротися з інфекціями, вірусами та інфекційними захворюваннями. Гарбузова олія корисна у подоланні бактеріальних та грибкових інфекцій. Крім того, у 200 г гарбуза міститься майже 20 відсотків рекомендованої добової норми вітаміну С, який сприяє швидшому одужанню від застуди.

☀ Омолоджує шкіру

Вживання гарбуза може допомогти вам виглядати молодше, адже бета-каротин у гарбузі захищає нас від ультрафіолетових променів, які викликають «сонячні» зморшки. Також із м’якоті плоду можна робити натуральну маску для обличчя, що відлущує та заспокоює шкіру.

☀ Знижує ризик раку

Бета-каротин корисний також у боротьбі з онкологією. Дослідження показують, що люди, які вживають продукти, багаті бета-каротином, мають менший ризик захворіти на деякі види раку, в тому числі рак простати та легень.

☀ Підходить діабетикам

Наукові дослідження показали, що гарбуз знижує рівень глюкози в крові, покращує толерантність до глюкози та збільшує кількість інсуліну, який виробляється організмом.

Потрібно здійснювати більше досліджень для визначення точних механізмів впливу споживання гарбуза на організм пацієнтів із цукровим діабетом. Втім, уже зрозуміло, що споживання гарбуза людям, хворим на діабет, точно не зашкодить.

Шукайте смачні українські рецепти з гарбуза, готуйте з задоволенням та будьте здорові 🙌

Джерело: платформа Знаїмо https://znaimo.gov.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень