Подолаємо йодзалежні захворювання !
Подолаємо йодзалежні захворювання !
В Україні давно фіксується високий рівень захворюваності населення через нестачу йоду в раціоні харчування. Від дефіциту йоду страждають усі регіони України, а особливо, західні області.
Йод зустрічається у природі значно рідше ніж кальцій, калій, фосфор, залізо, цинк та інші елементи.
Потреба в йоді для людини є суттєвою: він необхідний для формування гормонів щитовидної залози, які потрібні для розвитку і функціонування мозку і центральної нервової системи, підтримки на належному рівні енергетичних процесів, які відбуваються задля нормального функціонування організму.
У разі нестачі йоду щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості гормонів. Це призводить до низки негативних впливів на організм людини, які називають «хвороби, пов’язані з дефіцитом йоду». Серед основних - рак щитовидної залози та розумова відсталість новонароджених дітей.
Першими ознаками дефіциту йоду в організмі людини є – слабкість, зміна настрою, порушення сну, зниження розумових здібностей, уваги та пам'яті.
У школярів, при недостатності йоду в організмі, відмічається стрімке зниження показників розумового розвитку.
Для проведення профілактики йодзалежних захворювань рекомендується вживати рибу і морепродукти, і в першу чергу морські водорості та продукти, які є джерелами йоду, селену, заліза та інших необхідних мікроелементів.
Але не лише морепродукти багаті на йод.
Багатими на йод є також:
овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат, біла квасоля);
фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа. виноград, груші, яблука, вишні, полуниця, чорнослив);
яйця;
молоко;
м'ясо: яловичина, курятина, індичатина, свинина;
журавлина;
волоські горіхи, фісташки.
Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим?
Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10-6 г).
Для жінок добова норма йоду становить 150-300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.
Норми споживання йоду для дітей: 0-6 років — 90 мкг; 6-12 років — 120 мкг.
Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% — через кишківник.
Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.
Більшість мешканців України щодня споживає лише 40-80 мкг йоду на добу.
Найбільш універсальним та доступним методом профілактики хвороб, пов’язаних з йододефіцитом, є використання йодованої солі.
Австрійський психіатр Юліус Вагнер-Яурегг вивчав розповсюдження ендемічного зобу та кретинізму в південній Австрії та відмітив цілющий ефект лікування йодом. У 1898 році він припустив, що попередити ці захворювання можна, вживаючи йодовану сіль, і у 1923 році австрійський уряд прийняв рішення випускати харчову сіль з додаванням йоду. Цей метод себе повністю виправдав.
Вживання йодованої солі - найпростіший та найдешевший спосіб поповнення дефіциту йоду в організмі людини.
В усьому світі йодована сіль використовується як оптимальний засіб масової профілактики йододефіциту завдяки її ефективності, безпечності та доступності усім верствам населення.
Сіль – це єдиний продукт, який додається в їжу без спеціальної обробки. Вибір саме солі в якості «носія» йоду обумовлений тим, що вона використовується усіма, незалежно від соціального, економічного статусу конкретної особи.
Діапазон споживання солі є невеликим (до 5,0 г на добу) і не залежить від пори року, віку і статі людини.
Вартість йодованої солі практично не відрізняється від нейодованої.
Йодована сіль не відрізняється від нейодованої запахом, смаком та кольором, не призводить до зміни традиційних споживчих властивостей їжі та не викликає у споживача відчуття, що він вживає щось неприродне.
Тож, не будьте байдужими до свого власного здоров’я та особливо до здоров’я дітей, забезпечуйте родини повноцінним харчуванням, вітамінами і мікроелементами відповідно до добової потреби організму і будьте здорові!