Амінокислоти — це маленькі органічні молекули, які є основними «цеглинками» для побудови білків, важливих для багатьох функцій в організмі
Амінокислоти — це маленькі органічні молекули, які є основними «цеглинками» для побудови білків, важливих для багатьох функцій в організмі. У природі існує 20 стандартних амінокислот.
Кожна з цих них має свою назву, багато з яких пов'язані з джерелами, з яких їх вперше виділили. Наприклад, аспарагін отримали зі спаржі (лат. Asparagus), глутамін — з глютену пшениці, а тирозин — із сиру (сир грецькою звучить як tyros). Зазвичай для позначення амінокислот науковці використовують коди з трьох літер, що є першими літерами їхніх назв. Однак для деяких амінокислот є специфічні скорочення, які допомагають уникнути плутанини під час описів хімічних реакцій.
Для нашого життя амінокислоти є незамінними. Дев’ять з них організм людини не може синтезувати, тому ми повинні отримувати їх з їжі, як от з м'яса, риби, бобових та молочних продуктів. Коли ми вживаємо білкову їжу, організм розщеплює її на амінокислоти, які потім використовує для створення нових білків, необхідних для зростання і підтримки тканин. Крім того, існують дієтичні добавки, що містять білки та амінокислоти, які можуть бути корисними для людей, які займаються спортом або мають особливі потреби в харчуванні.
Окрім побудови білків амінокислоти виконують безліч інших важливих функцій. Вони беруть участь у регуляції обміну речовин, підтримують імунну систему і навіть можуть впливати на настрій. Це робить їх надзвичайно важливими для здоров’я. Також препарати з певними видами білків і амінокислот стають дуже популярними у косметології, оскільки вони можуть покращувати стан шкіри, забезпечуючи її живлення та зволоження.
Ось чому дуже важливо включати в раціон різноманітні білкові продукти. Після консультації з лікарем можна також розглянути можливість використання дієтичних добавок з білками та амінокислотами, щоб забезпечити себе всіма необхідними елементами!