A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

ПРОБЛЕМА МАТЕРИНСЬКОЇ АГРЕСІЇ

Дата: 10.10.2024 13:35
Кількість переглядів: 13

На зображенні може бути: 1 особа

ПРОБЛЕМА МАТЕРИНСЬКОЇ АГРЕСІЇ

Якщо мама стає дратівливою, злою, кричить на свого малюка або, що ще гірше, застосовує методи фізичного покарання - це не означає, що вона не любить свою дитину. Швидше за все, за цими епізодами агресивної поведінки ховаються деякі складнощі, з якими жінка не змогла впоратися. У материнської агресії є кілька причин.

1. Кардинальні зміни стилю життя

Поява дитини в сім'ї - не тільки радість для батьків, але і велика відповідальність, безліч маленьких і великих тривог, та й просто перетворення локальної сімейної системи в дитино-центровану. Для більшості звичних занять просто не залишається часу.

2. Емоційне вигоряння і втома

Першою причиною агресивної поведінки матері по відношенню до найближчих членів сім'ї може бути саме емоційне вигорання. Сучасні матері звалюють на свої плечі дуже багато обов'язків: робота, прибирання, приготування їжі, догляд за дітьми ... Мама втомлена і вичавлена як лимон, а її дитятко, повне енергії, «крутиться дзигою» і вимагає материнської уваги - і мамина нервова система просто здає, виникає злість, і дитина йде засмучена, а мама залишається шкодувати про власну нестриманість.

3. Очікування і мрії батьків

Ще до народження дитини у батьків формується певне уявлення про подальше сімейне життя з дитиною, її розвиток та поведінку. Дитина навряд чи буде такою, якою її «вигадали» батьки, і це розбіжність може почати викликати батьківське роздратування. Часто тут ще замішані нереалізовані мрії матері або батька: наприклад, мати не змогла свого часу стати балериною, а тому буде посилено штовхати на цей шлях свою дочку, незалежно від бажань дитини.

4. Почуття сорому

Часом агресивну поведінку з боку матері викликає погана, примхлива або просто зухвала поведінка дитини «на людях». Часто можна побачити, як матусі «зриваються» на свого сина або дочку на ігрових майданчиках, так як ті «голосно кричали», «забруднили кофтинку» і т.д. З самого народження дитина була частиною матері, її частинкою, і іноді поділ «дитина-мати» на дві окремі істоти в психологічному плані відбувається не до кінця, а тому будь-яка провина дитини викликає у матері почуття сорому.

5. Зміщена агресія

Іноді «круговорот агресії в природі» подібний до дитячої гри «гаряча картопля»: потрібно терміново передати «картоплю» ближньому своєму, а кому саме - це вже питання другорядної важливості. Накричав на роботі начальник? Треба стерпіти. Дратує чоловік? Уже кипимо як чайник, але мовчимо. Дитина в таких випадках з'являється просто «не в той момент», на неї мати виливає весь потік агресії, адресований іншим людям.

Існує безліч шляхів роботи з агресією, здатних зробити відносини в родині більш щасливими і гармонійними. Ось деякі з них:

1. Визнання агресії

Перший крок для роботи з будь-якої емоцією - це її визнання. Так що, як би важко це не було, потрібно усвідомити сам факт існування агресії по відношенню до своєї дитини. Потім необхідно поставитися до цієї проблеми з точки зору дослідника: проаналізувати, в яких ситуаціях виникають негативні почуття, які ж причини могли спровокувати виникнення агресії, почати працювати з усуненням цих причин або хоча б з перенаправленням агресивної енергії в конструктивне русло.

2. Боротьба з ілюзіями і очікуваннями

Позбавлення батьків від міфів про те, якою повинна бути їх дитина, ким повинна стати і як їй варто розвиватися. Питання розвитку дитини має вирішуватися у співпраці з самою дитиною, виходячи з її схильностей і бажань;

Руйнування ілюзії про те, що дитина є всього лише маленьким дорослим. Варто пам'ятати, що психіка дитини якісно відрізняється від психіки дорослого, багато з дорослого світу вона не в силах зрозуміти з огляду на вікові особливості (нейрофізіологічні, психологічні і т.д.);

3. «Правила сім'ї»

Іноді дитина поводиться «погано» з точки зору батьків просто тому, що не знає, як вести себе «добре». Часто батьки забувають, що дитина може ще не встигнути дізнатися про правила поведінки вдома, в суспільстві. Така проблема вирішується просто: батьки повинні познайомити дитину з цими правилами - можна почати зі спільного (за участю всіх членів сім'ї) складання «сімейних правил» з прописаними правами і обов'язками дитини і батьків.

4. Уміння озвучувати свої потреби і бажання.

Не чекайте доки чоловік, рідні здогадаються як вам важко. Говоріть про це та просіть допомоги.

5. Творчість.

Хтось злить, виводить з себе? Порахуйте до десяти і спробуйте зайнятися улюбленою справою: намалюйте щось, напишіть казку, заспівайте улюблену пісню, приготуйте тортик, - дайте енергії вихід, зберігши при цьому гармонію в сім'ї і в своїй душі.

ПСИХОСОМА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень