A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Пробіотики захищають від карієсу – хіба таке можливо? 🤔

Дата: 09.10.2024 13:49
Кількість переглядів: 11

На зображенні може бути: 1 особа та текст

Пробіотики захищають від карієсу – хіба таке можливо? 🤔

За даними ВООЗ, близько половини людей у світі страждають від захворювань ротової порожнини. Зокрема, 2,4 млрд дорослих мають карієс постійних зубів, а 532 млн дітей – також і молочних. Лікування зубів дуже недешеве, і в країнах з високим рівнем доходу до 5% витрат на охорону здоров’я припадає саме на цю сферу.

Причини карієсу різноманітні: це і зловживання солодощами, і брак догляду за ротовою порожниною, а також наявність патогенних бактерій, таких як Streptococcus mutans. Ці бактерії сприяють утворенню кислоти, яка, своєю чергою, призводить до демінералізації і руйнування зубів.

Але що, якщо пробіотики можуть допомогти? Чи можуть вони запобігати карієсу? Виявляється, так! Дослідження показують, що споживання пробіотиків позитивно впливає на баланс мікрофлори в роті, знижуючи рівень S. mutans.

Одним із цікавих напрямків у стоматології є використання постбіотиків – продуктів метаболізму пробіотичних бактерій. На відміну від пробіотиків, які можуть гинути у несприятливому середовищі, постбіотики більш стійкі. Вони здатні зменшувати запалення, покращувати баланс мікрофлори і протидіяти інфекціям.

Хоча дослідження в цій галузі ще тривають, вже зараз з’ясовано, що пробіотики і постбіотики можуть стати важливими союзниками в боротьбі з карієсом та іншими стоматологічними захворюваннями 🦷✨


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень