Високий вміст солі в продуктах - шкодить здоров'ю.
Щодня з готовою їжею ми вживаємо багато солі, часто не помічаючи цього. Максимальна денна норма 5 г - це близько однієї чайної ложки. За даними дослідження Україна нині входить в
20-ку країн, де спостерігається висока смертність через неправильне харчування, зокрема споживання надмірної кількості солі. Високий вміст солі може бути в продуктах, які не здаються солоними на смак. До прикладу - це мафіни, енергетики, спортивні напої чи зернові сніданки, копченості .
Надмірне споживання солі – понад 5 г на добу може призвести до проблем зі здоров'ям, зокрема до підвищення артеріального тиску, ризиків серцево-судинних захворювань, інсульту та
збільшення ваги.
Позбутися солі та водночас надати стравам нових смаків допоможуть спеції, сухі та свіжі трави, часник, імбир, цитрусові, вино та оцет.
Трави можуть забезпечити відчуття бадьорості і підвищити вироблення енергії, наприклад женьшень, шавлія, гуарана, тим'ян, розмарин, базилік, орегано, естрагон, куркума, майоран, кмин, паприка.Трави надають стравам особливий акцент, а при додаванні в кінці приготування також й особливий колорит й величезне смакове задоволення. Як приклад:
БАЗИЛІК поєднюється з орегано , мятою, розмарином ,тим'яном, додається до страв в останню хвилину або перед подачею до салатів, соусів, заправок.
МЕЛІСА проявляє себе в напоях, десертах, приєднується з м'ятою, кропом ,петрушкою. Додавати в кінці приготування страви.
ОРЕГАНО асоціюється зіталійською і грецькою кухнею використовуєть ся в свіжому і сушеному вигляді.
ЧАБЕР(ТИМ'ЯН)додається до маринадів, солінь.
ЕСТРАГОН(ТАРХУН) використовують для масляних соусів, птиці, зимових заготівель; додається в невеликих кількостях.
Поєднується з майораном, чабером, петрушкою.
Знадобиться час, щоб Ваші смакові рецептори пристосувалися до меншої кількості солі. Але, як тільки Ви звикнете, Ви отримуватимете більше насолоди. Харчуйтесь правильно і смачно.