A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

День любителів бананів🍌

Дата: 28.08.2024 12:30
Кількість переглядів: 22

На зображенні може бути: фрукт

27 серпня святкували день любителів бананів. Банани мають в своєму складі багато вітамінів і корисних мікроелементів. Цей фрукт є важливим джерелом калію, магнію, марганцю, різноманітних фітонутрієнтів.

Також банан містить вітаміни групи В, зокрема В6 і В9, та вітамін С.

Калорійність банана середнього розміру (вагою приблизно 120 г) становить 110 ккал, з яких 28 г вуглеводів, 15 г цукрів природного походження, 1 г білка та 3 – 5 г клітковини (в залежності від ступеня стиглості).

Банан середнього розміру (приблизно 120 г) містить 430 мг калію, що становить близько 15% від добової потреби у цьому мікроелементі. Калій є життєво необхідним мінералом та електролітом в організмі, який відповідає за регулярне серцебиття та скорочення м’язів, нормалізацію артеріального тиску.

⚪ Недостиглі банани (зелені та злегка зелені) містять найбільше резистентного крохмалю – різновид харчових волокон, який не перетравлюється людськими ферментами та потрапляє до товстого кишківника, де розщеплюється корисними бактеріями. В процесі цього бактерії кишківника виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, що є дуже важливими як для кишківника, так і для здоров’я загалом, що сприяє зменшенню запалення в організмі, зниженню ризику серцево-судинних захворювань, неалкогольної жирової хвороби, запальних захворювань кишківника (хвороба Крона, виразковий коліт), діабету 2 типу, ожиріння та метаболічного синдрому.

⚪ Також в бананах міститься пектин, що сприяє зниженню рівнів “поганого” холестерину у крові, профілактує та пом’якшує симптоми закрепів. Також вони можуть допомогти відновити електроліти, такі як калій, що втрачаються під час діареї або блювоти, а резистентний крохмаль в менш стиглих бананах може сприяти відновленню кишківника.

⚪ Банани мають вищу антиоксидантну здатність, ніж деякі ягоди, трави та овочі. Каротиноїди, феноли та вітамін С є найбільш поширеними антиоксидантами, які містяться в банані та ефективно підвищують імунітет. Концентрація каротиноїдів підвищується у процесі дозрівання фрукту і є найвищою у жовтих та жовтих з коричневими плямами бананах. Вміст фолієвої кислоти також збільшується у процесі дозрівання майже у два рази.

⚪ В м’якоті банана міститься дофамін, що є відомим нейромедіатором в мозку. Проте він діє виключно як антиоксидант в організмі.

⚪ Банани містять триптофан – амінокислоту, яка бере участь у регуляції сну. Можна зменшити кількість часу, необхідного для засинання, і збільшити тривалість сну. Організм людей не виробляє триптофан самостійно, тому необхідно отримувати його з їжі.

⚪ Люди з хронічною хворобою нирок повинні обмежити споживання бананів та інших продуктів з високим вмістом калію. Це пояснюється тим, що хворі нирки дозволяють калію накопичуватися у крові, що може спричинити серйозні проблеми з серцем.

⚪ Алергія на банани – різновид харчової алергії, що досить часто буває у людей, котрі мають алергію на пилок трав та бур’янів, а також алергію на латекс натурального каучуку. Алергія на банани починається протягом декількох хвилин після споживання фрукту та проявляється свербежем у роті та горлі, кропив’янкою, набряком шкіри.

❓ Скільки бананів можна їсти?

⚪ Один або два невеликих банани на день не повинні викликати неприємну симптоматику чи проблеми зі здоров’ям для більшості людей, за виключенням тих, хто має протипокази.

❓ Як правильно зберігати банани?

• При кімнатній температурі подалі від прямих сонячних променів.

• Не зберігати зелені банани в холодильнику, оскільки це може порушити процес нормального дозрівання.

• Щоб прискорити процес дозрівання бананів, потрібно зберігати їх у паперовому пакеті або покласти біля стиглих плодів – наприклад, яблук.

• Якщо потрібно сповільнити дозрівання – краще зберігати їх подалі від інших стиглих бананів або фруктів; не зберігати в поліетиленових пакетах, оскільки це затримує надлишок вологи та може сприяти гниттю.

• Повністю стиглі золотисто-жовті банани можна зберігати в холодильнику в нижній шухляді. Охолодження збереже смак ще тиждень, навіть якщо шкірка продовжить темніти.

• Якщо бананова шкірка дозріла до коричневого кольору, краще їх почистити, подрібнити та додати у випічку або заморозити для подальшого додавання у смузі чи пюре.

⚪ Підсумовуючи, варто сказати, що банани є дійсно поживним, ситним та зручним продуктом.

Проте завжди важливо зосереджуватись не на користі одного продукту, а на різноманітті та збалансованості раціону загалом.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень