День любителів бананів🍌
27 серпня святкували день любителів бананів. Банани мають в своєму складі багато вітамінів і корисних мікроелементів. Цей фрукт є важливим джерелом калію, магнію, марганцю, різноманітних фітонутрієнтів.
Також банан містить вітаміни групи В, зокрема В6 і В9, та вітамін С.
Калорійність банана середнього розміру (вагою приблизно 120 г) становить 110 ккал, з яких 28 г вуглеводів, 15 г цукрів природного походження, 1 г білка та 3 – 5 г клітковини (в залежності від ступеня стиглості).
Банан середнього розміру (приблизно 120 г) містить 430 мг калію, що становить близько 15% від добової потреби у цьому мікроелементі. Калій є життєво необхідним мінералом та електролітом в організмі, який відповідає за регулярне серцебиття та скорочення м’язів, нормалізацію артеріального тиску.
Недостиглі банани (зелені та злегка зелені) містять найбільше резистентного крохмалю – різновид харчових волокон, який не перетравлюється людськими ферментами та потрапляє до товстого кишківника, де розщеплюється корисними бактеріями. В процесі цього бактерії кишківника виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, що є дуже важливими як для кишківника, так і для здоров’я загалом, що сприяє зменшенню запалення в організмі, зниженню ризику серцево-судинних захворювань, неалкогольної жирової хвороби, запальних захворювань кишківника (хвороба Крона, виразковий коліт), діабету 2 типу, ожиріння та метаболічного синдрому.
Також в бананах міститься пектин, що сприяє зниженню рівнів “поганого” холестерину у крові, профілактує та пом’якшує симптоми закрепів. Також вони можуть допомогти відновити електроліти, такі як калій, що втрачаються під час діареї або блювоти, а резистентний крохмаль в менш стиглих бананах може сприяти відновленню кишківника.
Банани мають вищу антиоксидантну здатність, ніж деякі ягоди, трави та овочі. Каротиноїди, феноли та вітамін С є найбільш поширеними антиоксидантами, які містяться в банані та ефективно підвищують імунітет. Концентрація каротиноїдів підвищується у процесі дозрівання фрукту і є найвищою у жовтих та жовтих з коричневими плямами бананах. Вміст фолієвої кислоти також збільшується у процесі дозрівання майже у два рази.
В м’якоті банана міститься дофамін, що є відомим нейромедіатором в мозку. Проте він діє виключно як антиоксидант в організмі.
Банани містять триптофан – амінокислоту, яка бере участь у регуляції сну. Можна зменшити кількість часу, необхідного для засинання, і збільшити тривалість сну. Організм людей не виробляє триптофан самостійно, тому необхідно отримувати його з їжі.
Люди з хронічною хворобою нирок повинні обмежити споживання бананів та інших продуктів з високим вмістом калію. Це пояснюється тим, що хворі нирки дозволяють калію накопичуватися у крові, що може спричинити серйозні проблеми з серцем.
Алергія на банани – різновид харчової алергії, що досить часто буває у людей, котрі мають алергію на пилок трав та бур’янів, а також алергію на латекс натурального каучуку. Алергія на банани починається протягом декількох хвилин після споживання фрукту та проявляється свербежем у роті та горлі, кропив’янкою, набряком шкіри.
Скільки бананів можна їсти?
Один або два невеликих банани на день не повинні викликати неприємну симптоматику чи проблеми зі здоров’ям для більшості людей, за виключенням тих, хто має протипокази.
Як правильно зберігати банани?
• При кімнатній температурі подалі від прямих сонячних променів.
• Не зберігати зелені банани в холодильнику, оскільки це може порушити процес нормального дозрівання.
• Щоб прискорити процес дозрівання бананів, потрібно зберігати їх у паперовому пакеті або покласти біля стиглих плодів – наприклад, яблук.
• Якщо потрібно сповільнити дозрівання – краще зберігати їх подалі від інших стиглих бананів або фруктів; не зберігати в поліетиленових пакетах, оскільки це затримує надлишок вологи та може сприяти гниттю.
• Повністю стиглі золотисто-жовті банани можна зберігати в холодильнику в нижній шухляді. Охолодження збереже смак ще тиждень, навіть якщо шкірка продовжить темніти.
• Якщо бананова шкірка дозріла до коричневого кольору, краще їх почистити, подрібнити та додати у випічку або заморозити для подальшого додавання у смузі чи пюре.
Підсумовуючи, варто сказати, що банани є дійсно поживним, ситним та зручним продуктом.
Проте завжди важливо зосереджуватись не на користі одного продукту, а на різноманітті та збалансованості раціону загалом.