A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Профілактика інфекцій під час подорожей

Дата: 23.07.2024 09:19
Кількість переглядів: 10

Фото без опису

Літо пора відпусток. Проте недотримання елементарних правил під час туристичних подорожей може не тільки зіпсувати довгоочікуваний відпочинок, але й погіршити стан здоров’я. Ступінь ризику подорожі визначають місце, тривалість та мета поїздки, побутові умови, гігієна харчування.

Гострі кишкові інфекції, зокрема, діарея мандрівників – поширені захворювання серед туристів. Вони супроводжуються такими симптомами: діарея, лихоманка, блювота, які можуть тривати від кількох днів до тижня і більше. Спектр збудників, які  викликають діарею є дуже широким – від звичайних кишкових вірусів та бактерій (ротавіруси, ентеровіруси, норовіруси, сальмонели, шигели) до різних паразитів, що можуть викликати затяжні та навіть хронічні захворювання (амебіаз, лямбліоз, криптоспоридіоз). Запобігти захворюванню можливо дотримуючись наступних правил:

  • використовувати для пиття, чистки зубів, миття фруктів, овочів та зелені виключно безпечну бутильовану питну воду;
  • ретельно мити руки з милом або використовувати дезінфікуючий засіб;
  • не купувати харчові продукти та готові страви у підозрілих місцях;
  • уникати вживання страв з сирого м’яса та морепродуктів;
  • не вживати напоїв з льодом невідомого походження;
  • уникати ковтання води під час купання у басейнах та водоймищах.

Епідситуація у світі з особливо небезпечних інфекцій залишається напруженою. Реєструються чума, геморагічні лихоманки, жовта гарячка, лихоманка Денге, холера, малярія та інші. Тому при плануванні поїздки слід поцікавитися, які інфекційні хвороби реєструються на території країни перебування та рекомендовані заходи профілактики.

Відповідно до Закону України «Про туризм», суб’єкти туристичної діяльності (турфірми) повинні інформувати туристів про стан навколишнього природного середовища, санітарну та епідемічну ситуацію, можливі небезпеки під час подорожі та заходи з профілактики захворювань (профілактичні щеплення, індивідуальна хіміопрофілактика тощо). Через значний ризик захворювання малярією в країнах тропічного клімату туристам рекомендується приймати протималярійні препарати.

Якщо у вас виникли проблеми із здоров’ям після відвідування екзотичних країн, навіть через декілька місяців після повернення, обов’язково зверніться до лікаря та повідомте його про вашу мандрівку. Це допоможе лікарю якнайшвидше діагностувати захворювання та призначити правильне лікування.

Проведення профілактичних заходів (імунізація, прийом протималярійних препаратів, дотримання правил особистої гігієни) є запорукою Вашого безпечного відпочинку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень