A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Весь час втомлююсь: причини та методи боротьби

Дата: 15.07.2024 10:32
Кількість переглядів: 15

 

Відчуття втоми знайоме кожному. Але втома може бути різною: від звичайної стомлюваності після перенавантаження організму (наприклад, унаслідок інтелектуального або фізичного напруження, стресової ситуації) до постійної втоми впродовж кількох місяців. Звичайна  стомлюваність зазвичай не проявляється погіршенням загального стану здоров’я та проходить після відпочинку.

Зовсім інша ситуація  з постійною втомою, яка  може бути симптомом багатьох хвороб (серцево-судинних, неврологічних, артриту, анемії, ендокринних порушень, порушень імунної системи, тощо) або розвивається як самостійне захворювання, так званий  синдром хронічної втоми. Це патологічний стан, коли втома виникає без зрозумілих причин та не проходить шість місяців і більше навіть після повноцінного відпочинку,  негативно позначається  на фізичному та емоційному здоров’ї.

Серед чинників, що провокують синдром хронічної втоми, вказуються:

  • надмірні та тривалі стреси;
  • занадто напружена робота;
  • нервове перенапруження при недостатній фізичній активності;
  • неправильне харчування, що призводить до хронічного дефіциту важливих нутрієнтів, недоїдання або переїдання;
  • неправильний режим дня, нестача сну та відпочинку;
  • несприятлива екологічна ситуація;
  • тривалий і безконтрольний прийом деяких лікарських препаратів;
  • генетичні особливості організму.

Ризик розвитку хронічної втоми підвищують зловживання алкоголем, наркотичними речовинами, тютюнопалінням, надмірне споживання кофеїну чи енергетиків.

Для  подолання втоми рекомендують  наступні кроки:

  1. Дотримуйтесь режиму сну. За 2 години перед сном намагайтеся знизити рівень емоційного навантаження: не дивіться “гострих” телевізійних передач або фільмів, не користуйтесь комп’ютерами, ноутбуками, смартфонами, не заходьте в соціальні мережі. Кращою альтернативою стане приємне спілкування з близькими або читання улюбленої книжки.
  2. Організуйте правильний режим харчування.
  3. Уникайте малорухливого способу життя.  Будь-яка фізична активність — біг, плавання, катання на велосипеді, ковзанах чи лижах — принесе заряд бадьорості й позитивних емоцій. Головне, щоб такі заняття були регулярними.
  4. Відмовтесь від шкідливих звичок. Адже куріння та алкоголь, які люди часто застосовують, щоб розслабитися, насправді виснажують організм, посилюють втому та надзвичайно шкідливі для здоров’я.
  5. Змінюйте види діяльності, переходьте від розумової до фізичної праці та навпаки.
  6. Правильно розподіляйте навантаження під час робочого дня. За можливості робіть перерви та виходьте подихати свіжим повітрям.
  7. Формуйте взаємини між членами колективу або родини в атмосфері доброзичливості, порядності, толерантності та співчуття.
  8. Оберіть собі хобі.

І, звичайно ж, не  забувайте про своєчасне звернення до  лікаря задля  виявлення розладів здоров’я та ефективного їх лікування.

Приємної втомлюваності від улюблених занять! І приємного відпочинку!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень