A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Спекотне літо спонукає нагадати ще раз про ботулізм

Дата: 09.07.2024 11:58
Кількість переглядів: 38

На зображенні може бути: текст

Чим небезпечне захворювання?

🤢 Ботулізм - серйозне, потенційно смертельне захворювання, викликане Clostridium botulinum, бактерією, яка виробляє небезпечні токсини (ботулотоксини) в умовах низького вмісту кисню.

🔺 Симптоми ботулізму включають:

▪️ Виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль

▪️ Початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням при ковтанні та мовленні

▪️ Може виникнути блювота, закреп і здуття живота

▪️ Параліч м’язів

▪️ Ботулізм не супроводжується зміною температури тіла чи втратою свідомості.

Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо у вас є будь-який із симптомів.

✅ Основні правила запобігання ботулізму:

▪️ Не вживайте їжу з ємностей, які представляють потенційний ризик розвитку ботулізму. Зокрема, якщо: є здуття банки, кришка не щільно закрита і увігнута, щось витекло з банки, є неприродні або неприємні запахи, не пробуйте їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною. Якщо сумніваєтесь – викиньте.

▪️ У жодному разі не збирайте і не вживайте мертву рибу.

▪️ Не вживайте домашню консервацію, якщо їй більше одного року. Не купуйте на ринках та вулицях домашні консерви, рибу та м’ясні консерви.

▪️ При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних та рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію: протягом двох діб нагрівайте продукти для консервації при 100 °C протягом 5 хвилин для переведення спор у вегетативну форму, потім стерилізуйте консерви при 100 °C не менше 40-60 хвилин, після чого щільно закрийте банку.

✅ Профілактика ботулізму грунтується на належній практиці приготування їжі, зокрема її консервації та гігієні. 5 кроків до безпечної їжі:

1. Підтримуйте чистоту

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової

3. Ретельно проводьте термічне оброблення

4. Зберігайте їжу правильно

5. Вживайте свіжі продукти

Будьте обережні, бережіть себе.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень