Всесвітній день зоонозів
У Всесвітній день зоонозів, який проводиться 6 липня підвищуємо обізнаність про зоонозні захворювання, які передаються від тварин до людей, та важливість їх запобігання.
Зоонози – інфекції, спільні для тварин і людини (токсоплазмоз, лептоспіроз, орнітоз, гельмінтоз, ектопаразити, сказ), збудники яких паразитують в організмі певних видів тварин.
За даними ВООЗ:
- щонайменше 70% нових інфекцій захворювань людини (зокрема Ебола, ВІЛ, грип) мають тваринне походження;
- 60% інфекційних захворювань людини, що існують є зоонозними;
- щороку з’являється 5 нових захворювань людини. Три з них - тваринного походження;
- 80% збудників що можуть бути використані для цілей біотероризму, є зоонозними патогенами.
Зоонози, зокрема сибірка, сказ, лептоспіроз, трихінельоз, токсоплазмоз, грип птиці, хвороба Лайма й інші захворювання, які можуть передаватись між тваринами та людьми, разом із хворобами, які виникають при вживанні харчових продуктів, а саме: сальмонельоз, ботулізм, лістеріоз, шигельоз, харчові токсикоінфекції, здатні чинити серйозний вплив на здоров’я населення. Таким чином, існує спільна відповідальність для співпраці між сектором громадського здоров’я та сектором охорони здоров’я тварин у їхніх зусиллях в боротьбі з зоонозами.
Для профілактики необхідно:
• дотримуватися правил особистої гігієни;
• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
• користуватися індивідуальним посудом;
• запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
• вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
• використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
• не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
• не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
• не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
• при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Піклуйтесь про своє здоров’я.