A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Чи має значення окружність талії для оцінки стану здоров’я? Так

Дата: 02.07.2024 13:58
Кількість переглядів: 16

На зображенні може бути: текст

Чи має значення окружність талії для оцінки стану здоров’я? Так.

📌 Понад 60 років тому французький лікар Жан Ваге помітив, що люди з великою окружністю талії мають вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань та цукрового діабету. Через десятиліття дослідження підтвердили таку залежність. Визначено навіть окружність талії та співвідношення талії до стегон, який може свідчити про ризики для здоров’я.

➡️ Візьміть рулетку та огорніть навколо талії над пупком, тримайте живіт розслабленим. За визначенням Міжнародної діабетичної федерації, окружність талії для чоловіків понад 90 см, а для жінок – більш як 80 см, може говорити про підвищений ризик появи серйозних хвороб. Адже велика окружність талії вказує на абдомінальне ожиріння. Тобто про наявність жиру, що огортає печінку та інші органи черевної порожнини. Такий жир дуже метаболічно активний і вивільняє жирні кислоти, збудники запалення та гормони, які зрештою призводять до підвищення рівня холестерину, глюкози в крові та артеріального тиску.

📌 Підвищені ризики для здоров‘я через надмірну вагу можна визначити через співвідношення окружності талії до об’єму стегон. Щоб отримати цей коефіцієнт, потрібно виміряти ці показники в сантиметрах та поділити між собою: талію (см) / стегна (см) = коефіцієнт. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ризики для здоров‘я кардинально зростають, якщо цей коефіцієнт для чоловіків складає вище 0,9, а для жінок значення ,що перевищують 0,85.

👩🏼‍⚕️ Зверніться до свого сімейного лікаря, якщо ваші показники більші рекомендованих значень. Лікар допоможе визначити, чи є у вас ожиріння, підвищений ризик розвитку цукрового діабету та серцево судинних захворювань. А також надасть рекомендації щодо лікування ожиріння.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень