У всьому світі захворюваність на цукровий діабет зростає, як і міфи та хибні уявлення, що його оточують. Сьогодні руйнуємо кілька неправдивих тверджень, які доволі часто зустрічаються.
У всьому світі захворюваність на цукровий діабет зростає, як і міфи та хибні уявлення, що його оточують. Сьогодні руйнуємо кілька неправдивих тверджень, які доволі часто зустрічаються.
Міф . Людям із цукровим діабетом не можна їсти солодощі, зокрема шоколад.
Солодощі та десерти можна їсти людям із діабетом, якщо вони є частиною плану здорового харчування. Головне — їсти маленькими порціями і зрідка, щоб зосередити свій раціон на здоровій їжі. Щодо частоти вживання солодкого варто проконсультуватися з лікуючим лікарем. А також можна звернутися до дієтолога, який допоможе скласти індивідуальний план харчування, який враховуватиме наявність цукрового діабету та ваші цілі.
Міф . При цукровому діабеті потрібно їсти лише спеціальну їжу для діабетиків?
Людям із цукровим діабетом не потрібна спеціальна їжа. Для контролю діабету план здорового харчування такий самий, як і для будь-кого, хто дбає про своє здоров’я. Загалом, план здорового харчування при діабеті передбачає:
вживання великої кількості овочів, але без високого вмісту
крохмалю;
обмеження доданого цукру;
вживання цільнозернових продуктів;
надання пріоритету цільним продуктам, а не продуктам з високим ступенем обробки.
Міф . У всіх людей з надмірною вагою розвивається цукровий діабет
Багато людей з цукровим діабетом мають нормальну вагу. Надмірна вага є одним із факторів ризику розвитку цукрового діабету. Але є й інші чинники такі як: низька фізична активність, наявність діабету в родині, ендокринні захворювання тощо. Тож надмірна вага – не є єдиною причиною розвитку цукрового діабету.
Міф . Інсулін призначається в запущених випадках цукрового діабету
Використання інсуліну для зниження рівня глюкози в крові до здорового рівня — це добре, а не погано. Цукровий діабет — це прогресуюче захворювання. Коли діагноз поставлено на ранній стадії, то утримувати рівень глюкози в крові на здоровому рівні можна завдяки поєднанню здорового харчування, фізичної активності та прийому таблетованих ліків. Але з часом організм поступово вироблятиме все менше власного інсуліну, і, врешті-решт, таблетованих препаратів може бути недостатньо, щоб підтримувати рівень глюкози в крові в здоровому діапазоні.