A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Бруцельоз. що варто знати?

Дата: 20.06.2024 14:22
Кількість переглядів: 43

На зображенні може бути: 1 особа та текст

З давніх-давен наша держава є осередком міцних та усталених сільськогосподарських традицій.

19 червня – День фермера.

🧑‍🌾 Господарська діяльність фермерів накладає відбиток на формування осередків із переважним поширенням певного виду збудників, в тому числі такого небезпечного захворювання - бруцельоз.

🦠 Бруцельоз — інфекційне зоонозне (хворіють тварини, але здатний передаватися від тварин людям) захворювання, яке відоме ще зі стародавніх часів з тенденцією до тривалого перебігу, що супроводжується гарячкою, алергізацією, ураженням судинної, нервової, статевої та інших систем з особливо частим залученням у патологічний процес опорно-рухомого апарату.

Проводячи протягом десятиліть дослідження, вченим вдалось виділити збудників бруцельозу та об'єднати їх в єдиний рід — Brucella (на честь Д. Брюса), а також встановити джерело інфекції, де задіяна також свійська худоба.

Ця хвороба є найпоширеніша серед зоонозів в світі і лише 17 країн сповістили ВООЗ про відсутність хвороби на їхній території.

Проблема захворюваності на бруцельоз є актуальною для сільського господарства й охорони здоров'я.

Висока чутливість до бруцельозу майже всіх сільськогосподарських тварин, легкість інфікування, особливості перебігу, уражається працездатне населення, особливо пов'язане з професійними факторами - утруднюють контроль за цією інфекцією та надає цій проблемі соціально-економічної значимості. Залишається проблемою створення надійної та безпечної вакцини.

Зараження бруцельозом людей відбувається при потраплянні через найменші ушкодження шкіри навколоплідної рідини (під час допомоги при отеленні, при догляді за новонародженими телятами, ягнятами), при переробці м'ясної сировини, шкіри, вовни хворих на бруцельоз тварин.

Небезпечними є сирі молочні продукти, овеча бринза, кумис тощо. Молоко є причиною інфікування багатьох людей, які професійно не пов'язані із тваринництвом. При цьому зараження відбувається через слизову ротоглотки, а не шлунка й кишечника, тому що шлунковий сік згубно діє на бруцел.

Найбільша захворюваність спостерігається серед осіб, що мають тісний контакт із хворими на бруцельоз тваринами (чабани, пастухи, ветеринари, зоотехніки), працівники м'ясокомбінатів, підприємств, на яких обробляють вовну. У більшості випадків бруцельоз людей— це професійне захворювання.

⚠️ Для того щоб вберегти себе від інфікування бруцельозом необхідно:

- якщо ви ветеринар, фермер, мисливець або робітник бійні, надягайте гумові рукавички під час роботи з хворими чи мертвими тваринами чи тканинами тварин, або під час допомоги тварині під час пологів;

- НЕ вживайте сире молоко та молокопродукти, вживайте лише пастеризоване або кип’ячене молоко;

- споживайте продукти лише відомого походження;

- споживайте м’ясо тільки після термічної обробки;

- НЕ купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень