A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

День свіжих овочів

Дата: 17.06.2024 14:02
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

Щорічно 16 червня  відзначається День свіжих овочів. Дата святкування співпадає з літнім періодом, коли збирають сезонний урожай овочів та фруктів. У процесі термічної обробки та консервації багато овочів втрачають свої корисні властивості. Тому фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я та дієтологи рекомендують вживати овочі свіжими. Вони є найкращим джерелом вітамінів, мікроелементів та клітковини, які є життєво важливими для метаболізму, росту, розвитку та профілактики захворювань.

Овочі (без врахування картоплі) та фрукти повинні складати половину денного раціону людини, в середньому 5-6 порцій. В тому числі кількість овочів повинна складати від 250 до 350 г на добу (3-4 порції). Стандартна порція овочів дорівнює приблизно 80 г: один середній огірок, томат, морква та інше.

При вживання овочів потрібно дотримуватись принципу веселки, тобто забезпечувати різноманітність їх кольору та виду. Це необхідно для задоволення потреб організму всіма необхідними корисними речовинами. Зелені овочі: броколі, зелена цибуля, горошок, шпинат, листова капуста – багаті джерела фолієвої кислоти, вітаміну К, магнію та калію для підтримання імунітету, зміцнення організму та нормальної роботи серцево-судинної системи. Овочі «гарячих» кольорів: гарбуз, помідори, червоний перець, буряк та морква свідчать про вміст вітамінів А, С, каротиноїдів чи лікопенів, які підтримують здоров’я та знижують ризик онкологічних захворювань.

Для того щоб вживання овочів було не тільки корисним, але й смачним, здорові звички необхідно поступово вводити у свій щоденний раціон харчування:

  1. Готуйте салати з різноманітних овочів. Намагайтесь щотижня робити якусь нову овочеву страву.
  2. Пропонуйте дітям шматочки різних овочів на перекус.
  3. Беріть овочі на роботу та відпочинок (морква, огірки, помідори та інше).
  4. Давайте свіжі овочі дітям для перекусів у школі.
  5. Для приготування страв намагайтесь вживати сезонні овочі зі свого городу, продовольчих ринків та торговельної мережі.

Починайте зараз й будьте здорові!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень