A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Які лікарі виписують рецепти на "Доступні ліки"?

Дата: 03.05.2024 13:50
Кількість переглядів: 10

На зображенні може бути: текст «Национальна служба здоров'я Украйни Dag MIHICTEPCTBO ОХОРОНИ ЗДОРОВЯ УКРАЙНИ ДОСТУПН ЛИКИ ЯКΙ ΛΙΚΑΡΙ ВИПисуюТЬ РЕЦЕПТИ НА "ДОСТУПН лИКИ"?»

Програма реімбурсації "Доступні ліки" спрощує доступ до лікарських засобів та зменшує фінансове навантаження на пацієнтів із хронічними захворюваннями. У 2024 році програма включає понад 500 найменувань ліків та медичних виробів, які пацієнти отримують безоплатно або з частковою доплатою.

💊 Щоб отримати "Доступні ліки", пацієнту необхідно звернутися до лікаря та отримати електронний рецепт.

Сімейний лікар, терапевт або педіатр може призначити ліки та виписати е-рецепт при:

🔸 серцево-судинних захворюваннях;

🔸 цукровому діабеті II типу (таблетовані форми ліків);

🔸 хронічному обструктивному захворюванню легень (в т.ч. бронхіальній астмі).

Також сімейний лікар може виписати е-рецепт на ліки за програмою за іншими напрямами, якщо до цього лікар-спеціаліст створив план лікування для пацієнта з призначенням лікарських засобів або медичних виробів.

Щоб скористатися програмою за іншими напрямами, спочатку отримати призначення лікаря-спеціаліста, який також може виписати перший е-рецепт:

🔸 при розладах психіки та поведінки — психіатр;

🔸 при епілепсії — невролог або психіатр;

🔸 при нецукровому діабеті та для пацієнтів з цукровим діабетом, що потребують терапії препаратами інсуліну, — ендокринолог;

🔸 при цукровому діабеті І типу для отримання тест-смужок — ендокринолог, якщо ви раніше не отримували тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові за програмою. Наступні рецепти зможе виписати лікар первинної медичної допомоги;

🔸 при хворобі Паркінсона — невролог;

🔸 для людей у посттрансплантаційному періоді — трансплант-координатор.

📌 Виписування знеболювальних для паліативних пацієнтів залежить від діагнозу.

➡️ злоякісні захворювання — лікар первинної медичної допомоги;

➡️ розлади психіки та поведінки — лікар-психіатр;

➡️ інші діагнози — сімейний лікар після призначення лікаря-спеціаліста.

Докладніше за посиланням: https://cutt.ly/cw23ZjHr.

✅ Після створення плану лікування лікарем-спеціалістом, пацієнт може звернутися за е-рецептом до свого сімейного лікаря.

➡️ Пацієнт отримає на телефон СМС із номером рецепта та кодом підтвердження. З цим потрібно звернутися в аптеку, яка відпускає ліки за програмою реімбурсації. Зазвичай такі аптеки мають на дверях наліпку "Тут є "Доступні ліки" та "+Інсуліни".

Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ також можна через:

1️⃣ контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже, де найближча аптека, яка має договір та відпускає ліки за необхідним напрямом.

2️⃣ дашборд на сайті НСЗУ: https://cutt.ly/deqODTLZ. У меню зліва оберіть ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації. Дашборд покаже аптеки, які відповідають вашому запиту, з адресами та контактами. Радимо попередньо зателефонувати в аптеку та уточнити, чи є в наявності потрібний вам лікарський засіб.

3️⃣ чат-бот “Спитай Гриця” https://t.me/SpytaiGrytsia_bot. Виконуйте вказівки чат-бота і він підкаже, де найближча аптека.

📌 Докладніше про те, як працює програма реімбурсації можна прочитати у Гіді по програмі “Доступні ліки” для пацієнта за посиланням: https://cutt.ly/Nw3aRn3b.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень