A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Як правильно виходити з Великого посту?

Дата: 01.05.2024 11:26
Кількість переглядів: 31

На зображенні може бути: мангольд

Після семи тижнів строгого посту так хочеться спробувати все, що є на пасхальному столі, вже і негайно🍗🥧🧀.

Проте, варто з особливою увагою поставитись до того, що ви збираєтесь з’їсти по завершенню посту, адже його потрібно провести гідно: вживати всього потроху.

❗ Якщо з посту виходити неправильно, то можна більше нашкодити своєму організму, ніж принести користі самим постом, а саме, це загрожує появою або загостренням виразкової хвороби шлунку, розладів кишечника, панкреатиту, холециститу і поганого самопочуття.

Вихід з посту займає 1-2 тижні, тому постарайтесь дотриматися кількох нескладних правил та рекомендацій.

🥛 Щоб допомогти шлунку та кишечнику налаштуватися на прийом їжі, перед першою великодньою трапезою випийте склянку-дві води, завдяки якій зменшиться відчуття голоду.

🥚 Почніть великодній стіл з яєць.

Не дарма за традицією розговлятися потрібно крашанками – білок яйця засвоюється значно легше, ніж білки м’яса. Однієї крашанки для початку цілком достатньо.

🥒🍅🍇 Вживайте в їжу більше зелені, фруктів, овочів, в т.ч. квашену капусту.

Ці продукти сприяють засвоєнню більш важкої їжі.

Не накидайтеся на випічку, адже свіжа здоба – дуже важка їжа для кишечника, а людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту у перші дні після посту краще від випічки взагалі відмовитися.

Зате сирну паску можна їсти без побоювань.

З м’ясними продуктами краще взагалі не поспішати, вводячи їх у раціон поступово і, бажано, лише з третього-четвертого дня після пасхального розговіння.

При цьому починати варто з дієтичних сортів м’яса – індички, курячої грудки, нежирної телятини, приготованої на пару або запеченої в духовці.

Але ні в якому разі не з ковбасних виробів, які взагалі краще вживати не раніше, ніж через 6-7 днів.

Небезпечні також будь-які копченості.

Перший тиждень: їжте часто та невеликими порціями.

Уникайте переїдань.

Набирайте на тарілку відразу всю порцію, їжте повільно та робіть паузи.

Не поспішайте накладати нові наїдки, поки не доїсте те, що уже лежить на тарілці. Краще виходити з-за столу, коли ви відчуваєте легкий голод, адже відчуття ситості приходить хвилин за двадцять після споживання їжі. Пропустіть вечерю. Скажімо, нею може бути несолодкий йогурт чи кефір. Хай шлунок трохи відпочине.

❕ Будьте обережні з алкоголем. Відвикла за час посту печінка просто не встигне виробити достатньо ферменту, що розщеплює алкоголь. І в результаті ви не тільки завдасте шкоди організму, але і моментально сп’янієте – а хіба це підходить до піднесеного Великоднього настрою?

Півкелиха - келих сухого вина або 50 мл. міцного алкоголю – це максимум, що можна собі дозволити під час пасхального розговіння.

Відмовтеся від “снеків”, кави і газованих напоїв.

Замість цього пийте більше звичайної води без газу – вона допоможе вивести з організму токсини.

Підійде і трав’яний чай або легкі узвари. Поступово вводьте в свій раціон молоко, м’ясо і яйця.

Кисломолочні продукти – йогурт, сир і кефір – допоможуть вашому організму звикнути до непісної їжі.

🚶‍♂️ Більше рухайтесь, це допоможе травленню.

👨‍👩‍👧‍👦 Свята – це спілкування, близькість, час разом.

А не лише години сидіння за великим столом.

Організуйте свій Великдень так, щоб були розваги, прогулянки та ігри на свіжому повітрі з дітьми.

Тоді все пройде добре.

Бережіть себе.

💠 Гарних, смачних і легких свят.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень