A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Всесвітній день охорони праці

Дата: 29.04.2024 12:00
Кількість переглядів: 4

28 квітня в Україні відзначають День охорони праці з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.

Цього року Міжнародною організацією праці визначено девіз Дня охорони праці: «Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату».

Зміна погодних умов помітно впливає на сферу праці, особливо на безпеку та здоров’я працівників. Приклади ризиків, що посилюються через зміну клімату – це теплове, ультрафіолетове, іонізуюче та неіонізуюче випромінювання, забруднення повітря, екстремальні погодні явища, підвищений вплив хімічних речовин.

Проведення  Всесвітнього дня охорони праці привертає  увагу  громадськості до проблем травмування і смертності на робочому місці, формування свідомого ставлення суспільства до культури безпеки праці.

Професійне здоров’я є одним з показників стану громадського здоров’я, що чутливо реагує не тільки на соціально-економічні зміни, якість життя, а й на умови праці. Профілактика професійних захворювань набагато ефективніша і менш витратна, ніж лікування та реабілітація хворих. Серед сучасних задач треба відмітити покращення умов безпеки і гігієни на робочих місцях, зменшення кількості нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сприяння зростанню продуктивності підприємств, соціально-економічному розвитку України.

Які можливі наслідки недотримання вимог щодо охорони праці?

  • Небезпечні умови праці, робота з важкими машинами або на висоті можуть призводити до травм від механічних факторів, таких як удари, порізи, переломи, опіки, падіння тощо.
  • Постійний контакт з шкідливими речовинами може призвести до хронічних професійних захворювань різних систем організму: дихальної, нервової, серцево-судинної тощо.
  • Небезпечні умови праці можуть викликати стрес, тривогу та інші психологічні проблеми.

Для запобігання цим наслідкам важливо вживати заходи безпеки та піклуватися про власне здоров’я на робочому місці, забезпечувати постійний контроль за умовами праці робітників, проводити навчання працівників щодо безпеки, проходити обов’язкові медичні огляди.

Бережіть здоров’я та життя, дотримуйтесь правил з техніки безпеки!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень