A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Харчування після інсульту: ключові поради.

Дата: 22.04.2024 13:30
Кількість переглядів: 6

На зображенні може бути: 1 особа та текст

Інсульт – це надзвичайно складне ураження мозку, що вимагає комплексного підходу до відновлення здоров'я. Одним з ключових аспектів в цьому процесі є контроль харчування.🥣

Результатом інсульту може виникнути обмеження безлічі функцій, включаючи жувальну та ковтальну, через що людині може бути складно або навіть неможливо вживати їжу. Під час інсульту організм працює на максимум, що призводить до критичного зниження обміну речовин. Поступово, з відновленням метаболізму, стан обміну речовин нормалізується, проте на цьому етапі особливо важливо, щоб раціон був збалансованим, різноманітним та корисним.

Програму харчування складають спеціалісти, на основі індивідуальних особливостей кожного випадку, таких як стан людини, вік та вага. Проте існують загальні рекомендації, які враховують потреби організму у вітамінах, мінералах та інших поживних речовинах.

🔹Контроль калорійності

🔹Включити у раціон багато білка

🔹Мінімум цукру та солі

🔹Виключення шкідливих жирів

🔹Дробне харчування

🔹Максимум вітамінів та мінералів

Не можна вживати після інсульту:

🔹Жирні види м'яса: сало, бекон, свинина, перепілка, смалець;

🔹Кава та чорний чай;

🔹Консервація, майонез, ненатуральні покупні соуси та маринади, гострі продукти та страви з ними;

🔹Усі алкогольні напої;

🔹Шоколад, випічка, солодощі;

🔹Смажене.

‼️У випадках, коли людина повністю знерухомлена, паралізована або має відсутню ковтальну функцію, застосовуються спеціальні суміші, розчиняють у воді та вводять через спеціальний катетер.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень