A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Як заспокоїти дитину під час щеплення

Дата: 12.04.2024 11:50
Кількість переглядів: 1

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень більшість ін’єкцій дитина отримує ще у віці немовляти. Але є такі щеплення, які роблять у більш пізньому віці.

Не секрет, що не лише діти, але й дорослі бояться щеплень. Це може бути боляче й неприємно, а невідомість часто посилює страх. Також не на користь може зіграти досвід неприємних процедур у дитинстві та травматичний досвід спілкування з лікарями. Тож під час проведення щеплень важливо підтримати дитину, щоб її досвід був кращим. Адже з упевнених дітей виростають усвідомлені та емоційно стабільні дорослі!

Є кілька способів, як можна підтримати дитину й позбавити її страху від щеплення.

Батьки можуть заздалегідь підготувати малюка до візиту в заклад охорони здоров’я. Пам’ятайте, що ставлення дитини до медичних процедур формують батьки. Дитина має чути від них, що лікарі дбають про її здоров’я, і що на прийомі їй не завдадуть шкоди. Варто пояснити, що саме відбуватиметься на прийомі у лікаря і з якою метою. Це можна зробити в ігровій формі або з використанням дитячої літератури. Водночас необхідно попередити дитину про можливий незначний біль, щоб він не став для неї несподіванкою.

Для візиту підберіть час, що буде найбільш комфортний для вашого малюка. Краще уникнути стресу, що може бути спричинений порушенням режиму сну або харчування.

Коли дитина відчуває страх перед вакцинацією, дуже важливо показати їй свою підтримку і розуміння. Не засуджуйте дитину за плач або тривогу, яка здається вам надмірною, обов’язково похваліть її після завершення щеплення.

Також треба пам’ятати, який вплив на дитину має емоційний стан батьків. Тому під час візиту до лікаря важливо зберігати спокій і впевненість. Ні в якому разі не можна демонструвати свою тривогу перед дитиною.

Для зменшення страху і дискомфорту під час вакцинації дієвим є відволікання уваги дитини. Це може бути прослуховування музики, перегляд улюбленого мультфільму або інший спосіб, що підійде саме для вашої дитини. У випадку з немовлятами може допомогти прикладання до грудей матері.

Більше ви можете дізнатися на платформі доказової медицини про здоров’я «Бережи себе» в статті педіатрині та інфекціоністки Олени Луцької (https://berezhy-sebe.com/yak-pidtrymaty-dytynu-na-pryiomi-v-likaria/#infographics ).

Важливо! Зверніться до свого лікаря та перевірте за календарем, чи є у дитині всі щеплення, у разі потреби зробіть пропущені.  Нехай Ваші дітки завжди будуть здоровими та щасливими!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень