Велика біда від дрібних ссавців
Війна принесла нам багато горя і страждань. І одним із випробувань є нашестя дрібних ссавців – мишей та щурів. Зростання чисельності гризунів є наслідком відсутності можливостей проводити агротехнічні заходи, які позбавили б гризунів нір та кормової бази в місцях бойових дій, на деокупованих територіях в нашій області, значна частина яких ще не розмінована. Гризуни швидко розмножуються, що обумовлено швидким настанням статевої зрілості та великою плодючістю; їм притаманна здатність пристосовуватись і виживати в найнесприятливіших умовах.
Головна небезпека гризунів полягає в тому, що вони є джерелами збудників понад 40 інфекційних хвороб людини: лептоспіроз, лістеріоз, туляремія тощо.
Найнебезпечніші гризуни з епідеміологічної точки зору: польова та лісова миші, хатня миша, сірий та чорний щури – широко розповсюджені в усіх ландшафтних зонах України.
Способи зараження людей: вживання води та їжі, купання у водоймищах, забруднених виділеннями тварин; перенесення збудників інфекції кровосисними членистоногими; укуси щурами.
Методи боротьби з гризунами (дератизація) бувають біологічні, механічні та хімічні. Біологічний метод передбачає використання природних ворогів гризунів (собаки, коти).
Механічний спосіб дератизації забезпечується шляхом використання різних знарядь лову. Це можуть бути клейові та інші пастки, принади-контейнери, відлякувачі, дугові капкани.
Хімічний метод, який передбачає використання швидкодіючих і довготривалих препаратів – ратицидів (отрути). Вони більш поширені і дають найбільш ефективний результат. Це використання харчових отруєних приманок, коли отруту змішують із харчовими продуктами; застосування готових приманок-отрут у вигляді пакетиків, гранул тощо; фумігація (обкурювання) приміщень та нір гризунів, опилення нір порошковими ратицидами.
Сьогодні на ринку пропонують безліч приладів та речовин для боротьби з гризунами. Купуйте засоби захисту від гризунів лише в спеціалізованих магазинах, відділах торговельних центрів, де ви можете ознайомитися з документами на товар – сертифікат якості, інструкцію щодо використання, зберігання тощо. Головне при виборі – це сертифікована продукція, яка безпечна для людини.