A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Як дізнатися, де зробити безоплатну операцію

Дата: 02.04.2024 14:22
Кількість переглядів: 18

На зображенні може бути: 1 особа, лікарня та текст

2 квітня - Всесвітній день поширення інформації про аутизм, і кожному з нас варто дізнатися про нього більше. Адже, за даними ВООЗ, з аутизмом народжується кожна сота дитина в світі.

🧠 Аутизм – це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування.

⬆️ В Україні з 2008 по 2013 рік за даними МОЗ України захворюваність на розлади аутистичного спектру (РАС) зросла в 3,8 разів з 2,4 до 9,1 на 100 000 дитячого населення.

👦 РАС починаються у дитинстві, проте зберігаються у підлітковому і дорослому віці. У більшості випадків ці стани проявляються у перші 5 років життя. Аутизм у чотири рази частіше вражає хлопчиків, ніж дівчаток. Рівні розумової діяльності у людей з РАС варіюють в надзвичайно широких межах – від важкого порушення функцій до чудових розумових навичок. Такі діти проявляють здібності до малювання, музики, конструювання, математики тощо. При цьому інші сфери життя не будуть цікавити дитину.

Запідозрити РАС у дитини можна за такими ознаками:

- порушення мови;

- відсутність емоційного контакту з людьми;

- усамітнення;

- напади агресії;

- слабкий інтерес до іграшок;

- стереотипність поведінки, страх змін.

👩‍⚕️ Люди з РАС часто наражаються на стигму і дискримінацію, вони можуть бути несправедливо обділені увагою у сферах медичного обслуговування, освіти та в можливостях брати участь в житті місцевих громад. Тому їм дуже потрібна наша підтримка і розуміння. Аутизм неможливо вилікувати, проте з часом можна адаптувати таку людину до соціального життя.

За матеріалами сайту Центру громадського здоровʼя МОЗ України https://phc.org.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень