A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Особливості профілактики дифтерії та правця

Дата: 29.03.2024 12:16
Кількість переглядів: 3

Щеплення проти дифтерії та правця входять до Національного Календаря профілактичних щеплень та є обов’язковими.

Вакцини для профілактики дифтерії та правця надходять в область централізовано за кошти державного бюджету та як гуманітарна допомога. Отримати їх можна безоплатно в кабінеті щеплень закладів охорони здоровʼя.

У ранньому віці щеплення проти дифтерії та правця проводять вакциною АКДП (полівалентна вакцина, до складу якої входять дифтерійний, правцевий анатоксини та кашлюковий компонент). Також для щеплення дітей можна використовувати комбіновані вакцини з ацелюлярним кашлюковим компонентом (АаКДП). Такою вакциною можна щепитись в приватних кабінетах щеплень, або придбати за власні кошти в аптечній мережі та щепити дитину в кабінеті щеплень закладу охорони здоровʼя.

Вакцинацію для профілактики дифтерії та правця розпочинають у віці 2-х місяців  (перше щеплення), наступні – у 4 місяці (друге), у 6 місяців (третє) та у 18 місяців (четверте).

Наступне щеплення за віком, пʼяте – у 6 років АДП-анатоксином.

Шосте щеплення – у 16 років АДП-м-анатоксином (зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів).

Надалі ревакцинацію слід робити кожні десять років.  Щеплення бажано робити своєчасно у визначені Календарем терміни для забезпечення гарантованої напруги (рівня) імунітету – у 26, 36, 46, 56, 66, 76, 86… років.

У разі порушення Календаря профілактичних щеплень у дитини складається індивідуальний графік щеплень. Якщо ви вже дорослий, але не були раніше вакциновані чи не маєте про це записів – для захисту від дифтерії та правця необхідне триразове щеплення АДП-м-анатоксином, з інтервалом не менше 30 днів між першим і другим щепленнями та шість місяців між другим і третім щепленнями. В подальшому щеплення слід робити кожні десять років.

Всі питання щодо профілактики дифтерії та правця собі або своїй дитині ви можете вирішити звернувшись до сімейного лікаря. Пам’ятайте, що імунізація, як профілактика інфекційних захворювань, є найбільш ефективним методом убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків, особливо в умовах воєнного стану!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень