Цікаві факти про сіль
Дата: 16.03.2024 11:38
Кількість переглядів: 479
Сіль – одна з найдавніших і найпоширеніших харчових спецій, яка є на кухні у кожного. Наводимо деякі цікаві факти про неї.
- У середні віки сіль вважалась символом дружби і гостинності. Це пов’язано не лише з її високою вартістю, а й з цінністю та значенням для здоров’я.
- Сіль є єдиним різновидом каміння, який люди вживають в їжу. Вона складається в основному з хлористого натрію.
- У тілі здорової людини міститься близько 100 г натрію, завдяки якому поживні речовини надходять у клітини та виводяться продукти розпаду.
- Соляний 0,9% (фізіологічний) розчин натрію хлориду використовується в медицині як кровозамінник для крапельниць та ін’єкцій, оскільки він нормалізує водно-сольовий баланс і ліквідує дефіцит рідини в організмі.
- Сіль настільки важлива для організму, що якщо випити дуже багато води, вона вимиє сіль і може трапитись летальна гіпонатріємія (нестача натрію у крові), наприклад, у марафонців.
- Коли в організмі не вистачає натрію, активуються смакові рецептори у ротовій порожнині, які розрізняють солону їжу, і людині хочеться вжити чогось солоненького.
- Сіль із зниженим вмістом натрію (де натрію хлорид замінено на калію хлорид), несе небезпеку людям, які страждають від хвороб нирок, печінки та серця.
- Щоденна фізіологічна потреба солі в холодних країнах світу менша (близько 3-5 грам), ніж у жарких – 20 грам. Така різниця пов’язана з виділенням натрію разом з потом. Ось чому під час спеки рекомендується вживати слабо підсолену або мінералізовану воду.
- Близько 75% солі ми отримуємо з готових до вживання продуктів промислового виробництва, у яких міститься не лише звичайна сіль (хлористий натрій), а й інші солі (глутамат натрію, нітрит натрію), які є консервантами та посилювачами смаку, аромату, забарвлення.
- Для приготування страв краще використовувати сіль грубого помелу, в ній залишаються корисні мікроелементи.
- Йодовану сіль краще додавати у готові страви – під час приготування йод частково руйнується. Її рекомендовано вживати всім для профілактики нестачі йоду в організмі. Морська сіль ні в якому разі не замінить йодовану, оскільки містить набагато менше йоду.
- Прянощі з сильним ароматом та гіркий перець знижують сприйняття солоного смаку. Якщо ви не досолите страву, але вона буде ароматною, ніхто не помітить нестачі солі.
- Сіль можна замінити висушеною морською капустою, для цього її треба подрібнити.
- Із меншою кількістю солі краще відчувається смак багатьох продуктів чи страв.
Незважаючи на важливе значення солі для організму людини, надмірне її споживання (не менше, ніж нестача) шкідливе для здоровʼя та спричинює багато хронічних захворювань, зменшуючи тривалість життя.
Вчені наголошують, що безпечна добова кількість солі не більше 5 грам (з урахуванням солі, що міститься у харчових продуктах промислового виробництва).