A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Мило: антибактеріальне чи звичайне

Дата: 16.03.2024 11:37
Кількість переглядів: 121

Фото без опису

Миття рук водою з милом – це важливий і дешевий метод уникнення можливості “підхватити” інфекційну хворобу. Під час цього процесу видаляються різноманітні забруднювачі зі шкіри наших рук, у тому числі патогенні мікроорганізми або віруси.

Антибактеріальне мило – популярний засіб боротьби з шкідливими мікробами. Антибактеріальним називають мило, що містить інгредієнти з прямою антимікробною активністю. Найбільш поширеним компонентом його – є триклозан. Звичайне мило таких інгредієнтів не містить.

Триклозан – це антимікробний препарат. Його додають в різні засоби особистої гігієни та косметику  з метою зменшення або запобігання росту бактерій.

Але чи дійсно антибактеріальне мило краще від звичайного?

Із початку нинішнього століття у світі проводяться численні наукові дослідження антибактеріальних властивостей мила.

Зокрема результати свого незалежного дослідження з цього питання презентувала група вчених з Сеула, Корея, на чолі з Dr. M.S. Rhee. Дослідники порівняли два типи мила (з триклозаном і звичайне) в експериментах, проведених in vitro (у лабораторних умовах) та in vivo (у реальних умовах). Отримані ними результати були опубліковані в Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Обидва види мила досліджувались на ефективність їх дії на 20 бактеріальних штамах, визначених найактуальнішими. Мила були повністю ідентичні за своїм складом, відмінність полягала тільки в додаванні 0,3% триклозану.

Результати дослідження не показали жодної істотної відмінності в бактерицидній активності між звичайним і антибактеріальним милом. Автори роблять висновок, що в умовах “реального життя” антибактеріальне мило, що містить триклозан (0,3%) не є більш ефективним, ніж звичайне мило, з точки зору зниження бактеріального забруднення.

До аналогічних висновків дійшли й інші дослідники – вчені з Національного центру біотехнологічної інформації США та Університету Мічиган.

Крім того, висновки наукових досліджень демонструють, що серед різних видів бактерій формується стійкість до антибактеріального компоненту (триклозану).

Тож яке мило використовувати – вирішувати вам самим, враховуючи виключно власні уподобання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень