A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Календар профілактичних щеплень: обов’язкові щеплення

Дата: 06.03.2024 09:19
Кількість переглядів: 7

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку вакцинація запобігає 3,5-5 мільйонам смертей від таких захворювань, як дифтерія, правець, кашлюк, кір тощо.

Особливо вразливі до таких хвороб діти та дорослі, які не отримали щеплення взагалі або не завершили необхідний курс вакцинації.

На сьогоднішній день алгоритм захисту дітей і дорослих від інфекційних захворювань прописаний в Календарі профілактичних щеплень в Україні, який затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16.09.2011 № 595.

Національний календар профілактичних щеплень передбачає імунізацію проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, гепатиту В, кору, епідемічного паротиту (свинки), краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та Hib-інфекції.

Вакцини для проведення зазначених щеплень закуповуються за кошти державного бюджету або отримуються як гуманітарна допомога від міжнародних партнерів і є безкоштовними для населення. Вакцини, що надходять в Україну, схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я та підтверджуються сертифікатами якості.

Коли і від чого вакцинуватися?

  • Гепатит В: протягом першої доби життя, у 2 та 6 місяців.
  • Туберкульоз: 3–5 доба життя.
  • Кір, паротит, краснуха (у складі комбінованої вакцини): у 12 місяців та 6 років.
  • Дифтерія, правець (у складі комбінованої вакцини): у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років.
  • Кашлюк  (у складі комбінованої вакцини): у 2, 4, 6, 18 місяців.
  • Поліомієліт: інактивованою вакциною (ІПВ) – у 2 та 4 місяці, орально поліомієлітною вакциною (ОПВ) – у 6 та 18 місяців, а також 6 та 14 років.
  • Хіб-інфекція: у 2, 4 та 12 місяців.

Дорослі, щеплені за Календарем, потребують ревакцинації від дифтерії і правця кожні 10 років: у 26, 36, 46 років і далі.

Пам’ятайте:  вакцинація є простим й ефективним засобом запобігання багатьох небезпечних інфекційних захворювань. Зробіть щеплення, щоб захистити себе і рідних. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень