A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Переваги і недоліки інактивованих вакцин

Дата: 24.02.2024 08:29
Кількість переглядів: 25

Переваги і недоліки інактив..21.02.2024

Існують різні види вакцин, одним з них є інактивовані.

Інактивовані вакцини виготовляють, вбиваючи культуру збудника хвороби. Такий мікроорганізм не здатний розмножуватись, але сприяє виробленню імунітету проти захворювань.

До інактивованих вакцин відносяться вакцини для профілактики дифтерії, правця, кашлюка, гемофільної інфекції, пневмококів, менінгококів, черевного тифу, грипу, вірусних гепатитів типів А і В, сказу, поліомієліту (IPV), кліщового енцефаліту, папіломавірусу тощо.

Такі вакцини, як і інші, мають свої переваги і недоліки.

Недоліками ж є: слабша імунна відповідь, ніж при використанні живих вакцин, що потребує повторної імунізації, тобто застосування декількох наступних доз (бустерна імунізація). На відміну від живих вакцин вони надзвичайно чутливі до низьких температур та заморожування.

Переваги інактивованих вакцин: вони мають більш тривалий термін зберігання та менше чутливі до температурних коливань; в окремих випадках їх можна застосовувати, коли є протипокази до використання живої вакцини.

Однією із основних переваг інактивованих вакцин є можливість створювати комбіновані вакцини, що зменшує емоційну напругу дитини, кількість візитів до поліклініки, підвищує своєчасність проведення профілактичних щеплень, за що вони здобули більшу прихильність батьків та медичних працівників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень