A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Як вакцинувати дітей з ДЦП? Роз’яснюють експерти

Дата: 16.02.2024 08:36
Кількість переглядів: 4

lapij

“Ця когорта дітей має такий самий ризик заразитися інфекційними захворювання, як і інші діти, що не мають такого діагнозу. Протипоказів до вакцинації за основним діагнозом в них немає”, – роз’яснює Людмила Самойленко, завідувачка відділом імунопрофілактики ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», лікар-імунолог.

Для дітей з ДЦП (дитячим церебральним паралічем) вакцинація безпечна та ефективна, як і для всіх інших дітей, більше того, –  такі діти мають бути щеплені як календарними, так і додатковими вакцинами, адже належать до групи медичного ризику і можуть переносити вакцинокеровані хвороби тяжче за здорових дітей.

Важливо зазначити, що якщо ці діти мають додаткові захворювання – як-от судомний синдром чи епілепсія, то це не означає, що їх не потрібно вакцинувати. Всі протипокази до проведення профілактичних щеплень в Україні регламентовано наказом МОЗ №2070, за основу якого взято сучасні світові стандарти. Згідно національних та світових рекомендацій особи з епілепсією можуть і мають бути вакциновані згідно Календаря та додатково, адже належать до групи медичного ризику. “Нема даних про те що особи з епілепсією мають вищий ризик побічних ефектів після вакцинації”, – зауважують на офіційному сайті  профільної міжнародної організації Epilepsy Foundation. Також нема даних і щодо погіршення стану після проведеної вакцинації в пацієнтів з епілепсією. Важливо подолати шкідливий стереотип щодо неможливості щеплення таких пацієнтів, адже календарна та додаткова вакцинація значно покращує якість їхнього життя.

“Діти з неврологічними чи психо-моторними порушеннями є особливо беззахисні й потребують ретельної вакцинації обов’язковими та рекомендованими вакцинами”, – зазначає голова Національної технічної групи експертів з імунізації Федір Лапій. Важливо розуміти, що неврологічні розлади можуть дебютувати в різному віці різними замаскованими проявами. Якщо перші симптоми ДЦП можна побачити ще до вакцинації за віком, то частина хвороб із судомами чи нервово-м’язовими порушеннями може проявитися під час вакцинації та збігатися з нею в часі. Такі захворювання як розлади аутичного спектру чи розсіяний склероз зазвичай дебютують у більш пізньому віці. Тож батьки знаходять хибний причинно-наслідковий зв’язок і припиняють вакцинувати дитину, яка залишається абсолютно беззахисною перед інфекцією.

Насправді дітям із неврологічною патологією вкрай важливо вчасно отримати вакцинацію згідно з Календарем, а також проти пневмококової інфекції та грипу.

За кордоном у країнах із високим рівнем достатку додаткова вакцинація забезпечується таким дітям безкоштовно.

Більше про про вакцинацію дітей із групи медичного ризику дізнавайтесь на Національному Порталі з імунізації у тематичному розділі.

Підготовлено редакцією Національного порталу з імунізації

Джерело – Національний портал з імунізації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень