Ботулізм - небезпечне захворювання.
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Збудники ботулізму широко поширені в природі. Спори і вегетативні форми збудника з їжею і водою можуть потрапляти в кишечник людини, теплокровних тварин, птахів і риб. При порушенні режимів виробництва та умов зберігання продуктів, стерилізації консервів відбувається розмноження збудника хвороби та накопичення ботулотоксину.
Шляхи передачі хвороби: найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. За умови створення у продукті анаеробних умов відбувається утворення та накопичення ботулотоксину.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 години після споживання заражених ботулотоксином продуктів. Водночас, симптоми можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму: порушення близького зору (ви не можете читати текст, але добре бачите предмети); сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість; запаморочення; короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); ураження м’язів шиї та кінцівок.
Щоб уберегтися від ботулізму:
- не вживайте консерви, кров'яну та ліверну ковбаси домашнього приготування, в’ялену, копчену, солену рибу, куплені у місцях несанкціонованої торгівлі;
- ретельно мити руки, продукти й посуд;
- у разі консервування в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, двічі або тричі прогрівайте їх по 5 хвилин при температурі 100 °С із перервою 24 години між прогріваннями. Після цього стерилізуйте консерви при температурі 100 °С не менше 40–60 хвилин і герметично запакуйте. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки;
- очистіть рибу від нутрощів перед засолом у домашніх умовах, ретельно промийте зовнішню та внутрішню поверхні;
- не консервуйте гриби у герметично закритих банках у домашніх умовах, оскільки їх складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту.
Сприйнятливість до ботулізму є дуже високою. Захворіти харчовим ботулізмом можна в будь-якому віці.
Ставтеся відповідально до свого здоров’я!