A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Вітамін B12: його значення для нашого організму

Дата: 19.01.2024 13:28
Кількість переглядів: 12

На зображенні може бути: текст

Вітамін B12: його значення для нашого організму

#ВітамінB12 (кобаламін або ціанкобаламін) є важливим вітаміном, який відіграє ключову роль у багатьох аспектах нашого здоров'я: підтримує здоров'я кісток, нервової системи, мозок, необхідний для утворення еритроцитів, регулювання рівня енергії та нашого настрою, створення ДНК.

Наша печінка зберігає додаткову кількість вітаміну B12 на той випадок, якщо ми менше споживаємо його з продуктами. Але якщо ці резерви вичерпаються, можуть виникнути певні негативні наслідки для здоров'я.

Для більшості дорослих рекомендована добова потреба становить 2,4 мкг.

Якщо у вас низький рівень вітаміну B12, то у вас можуть виникнути такі симптоми, як: поколювання в руках та ногах; труднощі при ходьбі; сплутаність свідомості та втрата пам'яті; депресія та дратівливість; проблеми з нюхом/смаком/зором; прискорене серцебиття; втома, головні болі; бліда шкіра; втрата ваги.

Аби запобігти анемії, важливо лікувати низький рівень вітаміну B12. Вітамін B12 пов'язаний із мегалобластною анемією. Якщо у вас анемія через нестачу вітаміну B12, то еритроцити можуть бути більшими і мати більш овальну форму, ніж зазвичай. Ця неправильна форма перешкоджає переміщенню еритроцитів з кісткового мозку до кровообігу.

Джерело вітаміну В12: їжа тваринного походження - червоне м’ясо, печінка, риба, яйця, молоко та молочні продукти, йогурти.

Чому вітамін В12 настільки важливий для нас?

-Здатен запобігти серйозним вродженим дефектам. Адекватний рівень вітаміну В12 має вирішальне значення для здорової вагітності. Дослідження показують, що для правильного розвитку мозок та нервова система плоду вимагають від матері достатнього рівня В12. Дефіцит вітаміну B12 на початкових стадіях вагітності здатен підвищити ризик уроджених дефектів (напр. дефекти нервової трубки). Крім того, дефіцит вітаміну B12 у матері може сприяти передчасним пологам або викидням.

-Підтримка адекватного рівня вітаміну В12 сприяє хорошому здоров'ю кісток та запобігає остеопорозу.

-Може знизити ризик дегенерації жовтої плями. Додавання вітаміну B12 до нашого раціону знижує рівень гомоцистеїну. Водночас підвищений рівень гомоцистеїну пов'язаний із підвищеним ризиком вікової дегенерації жовтої плями.

-Покращує настрій та зменшує симптоми депресії. Цей вітамін відіграє життєво важливу роль у синтезі та метаболізмі серотоніну. Отже, дефіцит вітаміну B12 призводить до зниження вироблення серотоніну, що спричиняє депресивний настрій.

-Корисний для нашого мозку, запобігаючи втраті нейронів. Дефіцит вітаміну B12 пов'язаний із втратою пам'яті (особливо у людей похилого віку). Вітамін В12 запобігає атрофії головного мозку.

-Підтримує здоров'я волосся, шкіри та нігтів. Адекватні рівні цього вітаміну необхідні для зміцнення здоров'я волосся, шкіри та нігтів. Фактично, низький рівень вітаміну B12 може викликати різні дерматологічні симптоми, у т.ч. гіперпігментацію, зміну кольору нігтів, волосся, вітиліго (втрата кольору шкіри плямами) та стоматит.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень