A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Обережно, ботулізм: чому в'ялена або сушена риба небезпечна?

Дата: 29.12.2023 13:47
Кількість переглядів: 57

На зображенні може бути: текст «обережно, ботулзм: чому в ялена або сушена риба небезпечна? не проходить термчну обробку, a бутолотоксин гине лише при кип' яTİHHİ впродовж 10-15 XB може бути заражена природних умовах, оскi̇льки резервуаром инфекци πίϹοκ або ж рчковий мул споживачу невдомо про HeяKİCHİ умови зберигання чи транспортування: тривале збергання пораненой риби на rpyHTi, перевезення навалом, без тари центр солиння вi̇дбулося вже псля утворення токсину, адже сль не вбивае токсин, лише пригнчуе розмноження инфекцй»

Ботулізм – як запобігти небезпеці.

Ботулізм – харчове отруєння, яке спричиняється не самими мікробами, а

токсинами, що їх утворюють мікроби при розмноженні в умовах без доступу повітря здатним жити в продуктах, в консервах, найчастіше домашніх, (з м'яса, грибів,

овочів, риба). При цьому харчові продукти стають отруйними внаслідок

накопичення в них токсинів.

Особливістю харчового отруєння є досить швидкий прояв ознак хвороби.

Через 2-24 години, після вживання їжі, можуть виникнути блювота, різкі болі в ділянці живота, головний біль, загальна слабкість, пронос, а в окремих випадках і більш важкі симптоми – ураження нервової системи, порушення зору, ковтання.

Інфікування харчових продуктів може відбутись коли пошкоджено кишечник (при розробці туші тварини), при недостатньому промиванні овочів, грибів перед консервуванням.

Тривалість і важкість перебігу хвороби залежить від дози токсину, що

потрапила в організм. При перших підозрах на захворювання ботулізмом слід негайно звертатись за медичною допомогою.

Вдома за особами, які разом з хворими вживали підозрілий продукт ведуть медичне спостереження протягом 12 днів. Залишки їжі, що вживались, і підозрілі продукти підлягають вилученню і мікробіологічному дослідженню.

Більшість консервів домашнього приготування є хорошим поживним

середовищем для розмноження палички ботулізму.

Основними заходами попередження ботулізму в побуті є:

- неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології

виготовлення консервованих продуктів, їх стерилізації, адже руйнування спор ботулізму відбувається лише за температури 120 0 С та підвищеному тиску;

- не рекомендується консервувати в домашніх умовах гриби, м'ясо, ковбаси, рибу, зелень;

- при консервуванні овочів, які не мають природних кислот, слід додавати

оцтову або лимонну кислоту;

- необхідно ретельно мити м'ясо, овочі і фрукти, особливо ті, котрі

контактували з землею;

- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок і режиму теплової

обробки продуктів в домашніх умовах;

- зберігати домашні консерви при низькій температурі, ні в якому разі не

споживати консерви з бомбажних банок;

- рекомендується ретельно прогріти або прокип’ятити на протязі 10-15 хвилин домашню консерву перед споживанням (якщо це дозволяє зробити вид продукту). Відкриті консерви зберігати в холодильнику не більше 36 годин;

- не купувати на ринках з рук виготовлені в домашніх умовах м’ясні, грибні або овочеві консерви!

Дотримуючись правил особистої гігієни, гігієни приготування

овочевих, рибних, м’ясних консервів в домашніх умовах, ви захистите себе та споживачів від небезпечного захворювання - ботулізму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень