A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Експертні думки, щодо важливості рутинної імунізації та вакцинації рекомендованими щепленнями.

Дата: 11.12.2023 12:24
Кількість переглядів: 4

В межах реалізації проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» в 2022-2023 рр. ми зібрали багато експертних думок зі всієї України щодо важливості рутинної імунізації та вакцинації рекомендованими щепленнями, і сьогодні починаємо ними ділитися на нашому сайті, аби озброїти даними знаннями наших підписників, бо хочемо, аби ви та ваші родини завжди були в безпеці. Отже, читаємо та дослуховуємось!

В Україні, відповідно до Національного календаря щеплень, обов’язковими є вакцинації від 10 хвороб: туберкульозу, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції, гепатиту В, кору, паротиту та краснухи. Всі інші види вакцин є рекомендованими. Це означає, що їх потрібно придбати за власні кошти в аптечній мережі. Таким чином можна захиститися від пневмококової інфекції (захворювання верхніх дихальних шляхів, а також пневмонії), вірусу папіломи людини (він викликає появу папілом, а деякі його штами можуть призвести до онкологічних захворювань), а також від грипу, який щороку завдає нам багато неприємностей, наприклад, важкі ускладнення у вигляді пневмоній, а інколи навіть смерті.

Я вважаю, що краще попередити хворобу, ніж потім її лікувати. Адже курс лікування, особливо, коли хвороба протікає з ускладненнями, набагато дорожчий за вакцину.

Аліна Дашкевич, імунолог дитячий КНП «Міська дитяча поліклініка», експерт ДОЗ Чернівецької ОДА з питань дитячої імунології.

Щоб отримати щеплення за календарем або рекомендованими вакцинами, або щоб надолужити пропущені дози, потрібно звернутись до свого лікаря (педіатра чи сімейного лікаря). Якщо ви переїхали через війну, то звернутись можна до найближчої амбулаторії чи поліклініки. Лікар допоможе уточнити графік вакцинації, відповідно до віку і спланувати щеплення дитини.

Батькам важливо пам’ятати про те, що для окремих вакцин діють вікові обмеження. Наприклад, вакцина проти ротавірусної інфекції вводиться до 6-місячного (Ротарикс) або до 8-місячного віку (Ротатек). Тож не зволікайте – звертайтесь до лікаря, якому довіряєте, і вакцинуйтесь!

Аліна Дашкевич, імунолог дитячий КНП «Міська дитяча поліклініка», експерт ДОЗ Чернівецької ОДА з питань дитячої імунології.

Надумані заборони вакцинації дуже популярні у нас. До  псевдопротипоказань  можна віднести такі стани: наявність алергії або алергія в сімейному анамнезі, бронхіальна астма, атопічний дерматит, жовтяниця у новонароджених, вроджені вади, дисбактеріоз, прорізування зубів, необхідність проведення дегельментизації перед вакцинацією, перинатальна  енцефалопатія, недоношеність, низька маса тіла при народженні тощо.

Тетяна Остапович, лікар загальної практики-сімейної медицини КНП «Лисецька лікарня» (Івано-Франківська область)

Насправді ж, реальними протипоказами є такі:

  • гостре захворювання з температури тіла вищою за 38,0 °С;
  • вагітність (для живих вакцин: кір, краснуха, паротит, краплі проти поліомієліту, вітряна віспа, БЦЖ);
  • анафілактичні (тяжкі алергічні) реакції на попередню дозу вакцини чи її компонент;
  • суттєве зниження імунітету (більшість  первинних імунодефіцитів, ВІЛ-інфекція на ІІІ-ІV стадіях, прийом ліків, які знижують імунітет: великі дози гормональних препаратів при прийомі всередину, хіміотерапія для лікування онкохворих тощо);
  • вакцинацію живими вакцинами потрібно відкласти для реконвалесцентів (людей, які ще не одужали повністю) кору та вітряної віспи, щонайменше на 4 тижні.

Часто батьки дітей із затримками моторного розвитку помилково думають, що їм щеплення протипоказані. Тоді ж як все навпаки – організм дітей з ДЦП, аутизмом, синдромом Дауна чи іншими порушеннями, уразливіший до інфекцій, а хвороби можуть перебігати важко та провокувати розвиток ускладнень. Тому їм потрібен вакцинальний захист.

Вакцинуйте дітей, спираючись на доказову інформацію, адже наші дітки мають бути здоровими та захищеними!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень