A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Йододефіцит: що потрібно знати та як запобігти

Дата: 21.10.2023 08:55
Кількість переглядів: 23

йододеф м

21 жовтня в Україні та багатьох країнах традиційно відзначають Всесвітній день йододефіциту.

Йододефіцитні захворювання – це патологічні стани, обумовлені зниженням споживання йоду.

Йод – це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм. В залежності від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг. Натомість в Україні більшість мешканців щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу.

Фактори ризику, які можуть спровокувати йододефіцит: низький вміст йоду в їжі та питній воді, шкідливі звички – паління, вживання алкоголю, прийом оральних контрацептивів, вагітність.

При нестачі йоду можуть виникати: відчуття постійної втоми, слабкість, депресія, погіршення пам’яті, слуху, сухість шкіри, втрата її еластичності, затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей. Йодефіцит провокує різні хвороби та відхилення у стані здоров’я: збільшення щитовидної залози (зоб), підвищення холестерину, порушення обмінних процесів, загроза переривання вагітності. В окремих випадках нестача йоду в організмі може призвести до раку щитовидної залози.

Єдиним ефективним методом профілактики йододефіциту серед населення України залишається необхідність збільшення споживання продуктів, багатих на йод, оскільки з їжею в організм людини надходить до 90% йоду.

У перерахунку на 100 г продукту найбільший вміст йоду знаходиться у таких харчових продуктах: морська капуста (ламінарія) та інші морські водорості – від 200 до 500 мкг; журавлина – близко 350 мкг; деякі види морської риби (хек сріблястий, минтай, тріска) – від 135 до 160 мкг; інша морська риба (горбуша, мойва, тунець, камбала, салака, оселедець, сардина, ставрида) – 30-50 мкг;  креветки – 110 мкг; яйця курячі – 20 мкг; м’ясо та субпродукти (печінка – 13,1 мкг, яловичина – 7,2 мкг, свинина – 6,6 мкг); молоко коров’яче – 9 мкг, овочі та фрукти (виноград – 8 мкг, редис та буряк – 7-8 мкг); картопля (запечена у кожурі) та морква – 5 мкг; слива – 4 мкг; огірки, баклажани, яблука, вишні та апельсини – у межах 2 – 3 мкг. 

Найбільш ефективним методом профілактики йододефіциту є використання йодованої солі. Але пам’ятайте: користь йодованої солі – не привід використовувати її у великих кількостях. Надходження більше 5 г солі на день шкодить здоров’ю.

Йододефіцит не стане на заваді Вашому здоров’ю, якщо харчування буде збалансоване!      

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень