A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Що таке Тарілка здорового харчування? Що в ній повинно бути?

Дата: 12.10.2023 10:29
Кількість переглядів: 3

Тарілка здор харчування М

Тарілка здорового харчування створена експертами Гарвардської школи громадського здоров’я. Це керівництво, яке подане у формі простої і зрозумілої інфографіки. Як вона виглядає? Уявіть розмір звичайної тарілки, якою щоденно ви користуєтеся. Візуально поділіть тарілку на чотири частини. Тепер подумки викладайте на неї продукти, які повинні бути в  щоденному раціоні, а саме:

  • Овочі та фрукти повинні займати половину тарілки. Щонайменше 400 г (тобто п’ять порцій) фруктів і овочів на день за винятком картоплі та інших крохмалистих коренеплодів.  Свіжі або заморожені, залежно від сезону та доступності у вашій місцевості. Включіть до цього об’єму й зелень. Зверніть увагу на українські суперфуди – буряк, гарбуз, яблука та груші. Забезпечте різноманітність їх кольору та виду.
  • Цільнозернові продукти – чверть тарілки: цільні й неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Макарони або паста з твердих сортів пшениці. Замість білого хліба треба обирати цільнозерновий.
  • Корисний білок – ще чверть тарілки. Риба, м’ясо, бобові, горіхи – здорові і різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м’яса. Свіже нежирне м’ясо та птицю, наприклад, індичку, яловичину, курятину готуйте самостійно. Включайте до раціону рибу – тріску, хек та не забувайте урізноманітнювати їх білком рослинного походження, такими як сочевиця, горох, нут, квасоля. Серед продуктів з вмістом білків будуть й молочні продукти, тому не завадить несолодкий білий йогурт, знежирений сир.

Надавайте перевагу  рослинним оліям, а не тваринним жирам. Використовуйте рослинні олії   в помірній кількості. Обирайте такі корисні  олії,  як оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі транс-жири.

Пийте воду, несолодку каву або чай, узвари. Відмовтеся від солодких напоїв, обмежте споживання соку до маленької склянки на день. Споживайте не більше однієї або двох порцій молока і молочних продуктів на день.

Будьте активні. Червоний чоловічок, який «біжить» уздовж Тарілки здорового харчування – це нагадування, що фізична активність також дуже важлива для контролю ваги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень