ПРИРОДНО ОСЕРЕДКОВІ ІНФЕКЦІЇ
Територія Харківської області знаходиться на межі лісостепової та степової зон, що сприяє різноманіттю біоценозів та формуванню стійких природних осередків багатьох інфекцій (лептоспірозу, туляремії, лістеріозу та інших). Нагадаємо про деякі з них.
Лістеріоз – природно осередкове інфекційне захворювання, яке у людини перебігає з різноманітними клінічними проявами (гнійний менінгіт, менінгоенцефаліт, фолікулярна та катаральна ангіни, кишкові розлади, викидні). Збудником хвороби є лістерія, яка уражає багато видів гризунів (сірі щури, домові миші), тварин, птахів.
Зараження людини частіше відбувається при вживанні в їжу недостатньо термічно обробленого м’яса, сирого молока, сиру, овочів та інших продуктів; роботі із соломою та сіном, при догляді за хворими тваринами та під час їх забою.
Лістерії стійкі до високих концентрацій харчової солі, здатні розмножуватись при температурі 4-60˚С у ґрунті, воді, молочних та м’ясних продуктах, можуть накопичуватися в продуктах, що зберігаються у побутових холодильниках, навіть у заморожених продуктах харчування.
Лістеріоз дуже небезпечний для вагітних, бо передається через плаценту від матері до плоду і в більшості випадків призводить до загибелі дитини. Також суттєву загрозу лістеріоз несе особам з імунодефіцитними станами, людям похилого віку.
Ця інфекція створює значний ризик для здоров’я населення у всьому світі. За даними ВООЗ лістеріоз виявляється в усіх країнах світу, щорічно реєструється декілька тисяч підтверджених випадків, навіть спалахів. У поточному році у Харківській області теж зареєстровано випадок лістеріоза – у мешканця м.Харків, який, не зважаючи на тривале лікування, завершився смертю хворого.
З метою запобігання захворюванню необхідно дотримуватись певних правил:
- регулярно знищувати гризунів на об’єктах, в оселях, домашніх господарствах;
- захищати від гризунів джерела водопостачання, продукти харчування;
- овочі зимового зберігання перед вживанням в їжу ретельно мити і піддавати термічній обробці;
- не купувати на стихійних ринках м’ясо, молоко та інші продукти тваринництва.