До чого призводе низьке споживання фруктів та овочів.
За даними World Health Organization (WHO) , 16 млн. смертей у всьому світі пов’язані з низьким споживанням фруктів та овочів.
Дієта багата овочами та фруктами позитивно впливає на нормалізацію рівня цукру в крові, ваги, приводить до зниження рівнів артеріального тиску, знижає ризики серцево-судинних захворювань та інсульту, проблем з очима і травленням, розвитку деяких видів раку.
Вчені рекомендують вживати 5 порцій овочів та фруктів на добу за винятком картоплі, солодкої картоплі, та інших крохмалистих коренів.
Свіжі фрукти, овочі, зелень – джерело різних вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини.
Важливо пам’ятати, що сирі фрукти та овочі можуть бути забруднені хімічними речовинами, яйцями гельмінтів та шкідливими мікроорганізмами, що можуть спричинити захворювання у вас і членів вашої родини – сальмонела, кишкова паличка, лістерія, тощо
За даними FDA (Food and Drug Administration; Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та ліків, США), майже 48 млн людей щорічно хворіють на різні кишкові інфекції через немиті або погано промиті овочі, фрукти, зелень і ягоди.
Щоб насолоджуватися сирими фруктами та овочами, безпечно для свого здоров’я, необхідно додержуватись наступних правил!
У магазині або на ринку:
• вибирайте фрукти та овочі без подряпин і пошкоджень;
• якщо ви купуєте попередньо нарізані фрукти та овочі, вибирайте тільки ті, що зберігаються в холодильнику або на льоду;
• складаючи фрукти та овочі у кошик для покупок і в пакети з продуктами відокремлюйте їх від сирого м’яса, птиця, морепродуктів.
Вдома:
• мийте руки протягом 20 секунд теплою водою з милом до та після приготування свіжих продуктів;
• до та після приготування фруктів та овочів мийте кухонне обладнання та поверхні для приготування їжі, включаючи обробні дошки та стільниці;
• зберігайте фрукти та овочі окремо від сирих продуктів тваринного походження, таких як м’ясо, птиця та морепродукти;
• після того, як Ви порізали, почистили або приготували фрукти та овочі, можна їх зберігати в холодильнику не більше 2 годин (або 1 години, якщо вони піддавалися температурі вище 32,2°, наприклад у машині на сонці чи під час пікніка), охолодить їх до 4,4°С або нижче в чистому контейнері.