Більше трав, менше солі
Щорічно в серпні проводяться заходи до Дня «Більше трав, менше солі».
За даними Всесвітньої організація охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання харчової солі у світі щороку вмирає 4,1 млн людей. Надмірне споживання солі призводить до затримки рідини в організмі, появі набряків, внаслідок чого зростає артеріальний тиск, що є передумовою інсультів та інфарктів.
За даними дослідження STEPS, що проводилося в Україні у 2019 році, доведено, що кожен українець в середньому щодоби вживає приблизно 12,6 грамів солі, що міститься у всіх спожитих протягом доби харчових продуктах та стравах. Це більш ніж удвічі перевищує рекомендовану норму – 5 грамів (близько однієї чайної ложки).
Майже (70%) солі ми споживаємо у складі технологічно-оброблених продуктів. На жаль, лише 8 % українців перевіряли вміст солі на етикетці харчових продуктів.
Щоб контролювати кількість спожитої солі і зберегти своє здоров’я треба:
– обмежити споживання технологічно-оброблених солоних м’ясних та рибних продуктів, напівфабрикатів, консервів, хліба з вмістом солі більше 1г/100 г;
– перевіряти вміст солі на етикетках харчових продуктів;
– зменшити кількість солі у процесі приготування страв.
Заохочуйте себе до змін! Дослідження доводять, що ми можемо поступово змінювати свої харчові звички і привчити себе насолоджуватися несолоною їжею. Відмовлятись від солі потрібно повільно, зменшуючи її кількість при приготуванні їжі та споживаючи без солі натуральні необроблені харчові продукти.
Надати стравам нових смаків допоможуть спеції, сухі та свіжі трави, цибуля, часник, імбир, цитрусові тощо. Дані дослідження STEPS підтвердили, що 35,5 % українців під час приготування їжі використовували інші спеції замість солі. Це позитивна тенденція на шляху до зменшення використання харчової солі та для збереження здоров’я.