Ботулізм
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.
Одним з джерел зараження ботулізмом є харчові продукти (в які потрапили спори клостридій), серед них і домашні заготовки тривалого зберігання.
Найнебезпечнішими з погляду ботулізму продуктами є:
мариновані гриби;
ковбасні вироби, виготовлені без дотримання технологій;
в’ялена риба;
м'ясні і рибні консерви, тушонка, паштети особливо домашнього приготування;
овочева і фруктова консервація.
Детальніше на сайті:
https://new.dpss-te.gov.ua/.../profilaktyka-botulizmu...