A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Небезпека вживання трансжирів

Дата: 16.08.2023 10:23
Кількість переглядів: 20

трансжири м

Трансжири – це модифіковані молекули, що з’являються в ненасичених маслах в процесі повторної високотемпературної обробки. У мінімальних кількостях трансжирні кислоти можуть зустрічатись і в природі, однак при смаженні і в результаті промислової переробки масел їх вміст може підвищуватись до 20-50%.

Регулярне вживання навіть невеликих доз трансжирів в їжу порушує обмін речовин в організмі (підвищуючи потребу в Омега-3), провокує ожиріння, а також призводить до розвитку серцево-судинних захворювань.

Наукові дослідження підтвердили зв’язок між споживанням трансжирних кислот та ішемічною хворобою серця, яка може призводити до передчасної смертності. Є докази, що споживання трансжирів підвищує рівень «поганого» холестерину й натомість знижує рівень «хорошого». Перелік недуг, до яких призводять трансжири, включає ожиріння, рак, діабет, розлади імунної системи.

Згідно з дослідженнями, найбільша кількість трансжирів міститься у продуктах фастфуду та вуличній їжі – гамбургери, картопля фрі, нагетси тощо. У супермаркеті ви можете знайти досить велику кількість трансжирів у таких продуктах:

  • маргарин та спред
  • морозиво, тістечка, торти, печиво, вафлі
  • здобна випічка
  • сухі суміші для приготування кремів та кондитерських виробів
  • чіпси, сухарики та попкорн
  •  майонез та майонезні соуси, напівфабрикати та інш.

У багатьох країнах світу виробники продуктів харчування зобов’язані прямо вказувати вміст трансжирів на упаковці. Крім цього, існує рекомендована максимальна добова доза вживання таких жирів – близько 2-3 г на добу. Перевищення цієї кількості веде до зміни обміну речовин. Стосовно обмеження вмісту трансжирів у харчових продуктах  в Україні можна ознайомитись https://labcenter.kh.ua/?p=22599


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень