Зменшуєте вживання солі – знижуєте ризик інсульту
Одним із суттєвих факторів, що провокує зростання артеріального тиску – є звичайна кухонна сіль. Сіль затримує рідину в організмі. Отже, збільшується об’єм крові, яка циркулює судинами – і зростає артеріальний тиск. Хоча організм і адаптується до підвищеного тиску, але виникають ускладнення у вигляді гіпертонічних кризів та інсультів. Найбільша небезпека виникає для людей, які страждають ожирінням, артеріальною гіпертензією тощо.
Сіль надходить до організму насамперед з харчових продуктів. За рекомендацією ВООЗ норма споживання для людини складає не більше 5 грамів (близько однієї чайної ложки) солі на добу, з урахуванням всіх спожитих харчових продуктів та страв. Натомість, в середньому, українці щодоби вживають 10-15 грамів солі, що поряд з іншими чинниками призводить до збільшення ризиків виникнення інсультів.
Виробники харчових продуктів, для покращення смакових якостей та подовження термінів придатності продукції, дуже часто додають до їх складу підвищений рівень солі. Це призводить до збільшення добового вживання солі людиною, яка звикла харчуватись готовими виробами промислового виготовлення.
З метою зниження добового споживання солі та профілактики інсультів, рекомендуємо:
- Обмежити споживання оброблених харчових продуктів – м’ясних, особливо копчених, солоних ковбасних та рибних виробів, напівфабрикатів, твердого сиру, консервів.
- При купівлі продуктів звертати увагу на вміст солі, позначений на етикетці.
- Споживати натуральні, необроблені харчові продукти. Віддавати перевагу свіжим овочам, фруктам та ягодам.
- По-можливості готувати страви вдома з використанням мінімальної кількості солі.
- Не досолювати готові харчові продукти на столі, а використовувати натуральні приправи, соуси та маринади – зелень, цибуля, сік апельсину, лимону, лайму, ананасу тощо.
Пам’ятайте, що інсульт краще попередити, ніж потім боротись з тяжкими наслідками хвороби. Будьте відповідальними до свого здоров’я.