Профілактика гострих кишкових захворювань – загальні рекомендації
Літо – найкраща пора року: сонячні теплі дні, свіжі овочі та фрукти, відпочинок на морі чи на природі. Однак, саме кишковим інфекціям притаманна літня сезонність. Україна сьогодні перебуває в умовах війни, що є неабияким ризиком виникнення та поширення інфекційних хвороб, і в першу чергу гострих кишкових інфекцій.
Основною ознакою, яка об’єднує всі ці інфекції, є місце перебування збудника – це кишківник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції – фекально-оральний, при якому збудник з кишківника хворого чи носія потрапляє у зовнішнє середовище, потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини, викликаючи захворювання. В організм людини збудники можуть потрапляти з їжею, водою, а також за допомогою брудних рук через предмети домашнього вжитку.
Хвороба проявляється не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду, який може складати від кількох годин до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: нудота, блювота, біль у животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури тіла, слабкість.
Сприйнятливість до кишкових інфекцій висока. Найбільш уразливими є діти через знижені захисні можливості організму і недосконалість володіння гігієнічними навичками.
Які ж основні заходи профілактики кишкових інфекцій? Щоб уберегти себе необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, дошки для нарізання тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів, не залишати приготовлені страви при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години;
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел, у разі неможливості придбання фасованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду (кип’ятити не менше 5 хвилин);
- мити та обдавати окропом фрукти та овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти по закінченню терміну їх придатності;
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не купатися у місцях несанкціонованих пляжів, уникати потрапляння в рот води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
ПАМ’ЯТАЙТЕ: при появі симптомів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Дотримання гігієнічних правил та особистої гігієни – єдина можливість уникнути зараження гострими кишковими інфекціями та харчового отруєння!
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!