A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Підготовка дитини до щеплення

Дата: 04.07.2023 14:12
Кількість переглядів: 24

Підготовка-до-щеплень

Для того, щоб максимально знизити ризики негативних реакцій на вакцинацію, необхідно, щоб лікар переконався в повному здоров’ї малюка. Він повинен уважно розпитати  про те, які скарги з боку здоров’я дитини у вас є. Обов’язково повідомте лікаря про всі симптоми, які тривожать вас:

– чи не було у дитини температури,  кашлю, нежиті або закладеності носа;

– наявність у дитини хронічних патологій, які вимагали б лікування і прийому певних препаратів;

– чи траплялися у дитини алергічні реакції на ліки, продукти тощо;

– чи не було нападів ядухи або судом;

– як переносила дитина попередні щеплення;

– як дитина випорожнюється, як вона їсть, спить.

Якщо дитина здорова та в неї відсутні хронічні патології або особливості розвитку, не потрібно особливої підготовки до щеплень.

Медикаментозна підготовка до вакцинації потрібна дітям з різними захворюваннями і певними патологіями. У таких дітей зазвичай графік щеплень індивідуальний. Якщо ж ваш малюк цілком здоровий, перед щепленням і після нього відсутня потреба прийому будь-яких лікарських засобів. Жарознижуючі, протизапальні препарати можуть згладити картину захворювання, що починається, якщо раптом перед вакцинацією дитина захворіє. Самі препарати можуть стати причиною алергічної реакції і  викликати розлади травлення. Разом з тим, на інтенсивність і ступінь вираженості поствакцінальної реакції ці препарати ніяк не вплинуть.

Але підготовка до щеплення включає в себе не тільки медичний огляд, а й певні дії з боку батьків.

Якщо це можливо, на пару дні виключіть контакти малюка з іншими дорослими і дітьми. У цей період ваша дитина може заразитися, і до моменту щеплення вже буде хворіти, що підвищує ризик негативних реакцій на щеплення.

Протягом трьох-чотирьох днів до вакцинації регулярно вимірюйте дитині температуру тіла, краще двічі на день – вранці після пробудження і ввечері.

Не міняйте звичний режим дня дитини, не вводьте в раціон нових або незнайомих страв. Не варто перед щепленням виїжджати на відпочинок за межі населеного пункту. Будь-які зміни для дитини можуть бути стресовими, а стреси послаблюють реакції імунної системи, що може негативно вплинути на поствакцинальний період.

Варто відкласти щеплення, якщо в сім’ї є хворі на застуду або інші інфекційні хвороби. Існує великий ризик, що дитина заразиться і перенесе щеплення не дуже добре. Також варто відкласти щеплення, якщо, на вашу думку, дитина поводиться в останні дні незвично – у неї був пронос, висип на шкірі або інші негативні реакції з боку здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень