Про шигели
Мабуть, кожен із нас хоча б раз у житті зустрічався з гострою кишковою інфекцією. Поговоримо про одну з таких інфекцій – шигельоз, серед пересічних громадян більш відомого як дизентерія.
Збудники захворювання – це бактерії роду Shigella. Джерелом інфекції є хвора людина або бактеріоносій. Найбільшу небезпеку становлять особи зі стертими, субклінічними формами хвороби, які працюють на підприємствах громадського харчування, водопостачання, в організованих колективах, мешкають у гуртожитках, казармах, притулках для осыб похилого выку тощо, та приховують недугу або не знають про те, що інфіковані.
Як і при інших кишкових інфекціях, механізм передачі збудників шигельозу – фекально-оральний, вони поширюються харчовим, водним, контактно-побутовим шляхом, а також переносяться мухами.
Симптоми, зазвичай, проявляються раптово протягом 1-7 днів після зараження. Підвищується температура тіла до 39-40°С, виникає відчуття жару, озноб та головний біль, з’являються спастичні болі в нижній частині живота (тенезми) і виникають позиви на дефекацію. Дефекація відбувається до 10 разів на добу і більше, випорожнення поступово стають рідкими з домішками слизу, гною та крові.
Антисанітарія, погані житлові умови, відсутність доступу до чистої води, якісного водопостачання та каналізації, недотримання правил гігієни – все це призводить до виникнення спалахів шигельозу. Також, слід взяти до уваги, що найбільші епідемії дизентерії спостерігаються в періоди війн та стихійних лих.
Проти шигельозу поки не існує специфічної профілактики. Лікування стає дедалі складнішим, тому що збудники захворювання набувають стійкості до антибіотикотерапії.
Вберегти себе від зараження можна, дотримуючись наступних правил:
- мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі;
- використовуйте лише якісну воду (бутильовану, фільтровану або кип’ячену);
- термічно обробляйте продукти тваринного походження;
- ретельно мийте овочі та фрукти, ще краще – обдавайте їх окропом;
- слідкуйте за термінами придатності та правильним зберіганням продуктів;
- сирі продукти зберігайте окремо від готових для вживання і використовуйте для них окремі ножі й дошки;
- мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонний інвентар;
- використовуйте індивідуальний посуд;
- регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки;
- не купуйте продукти в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські вироби тощо);
- уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, терміново звертайтесь до сімейного лікаря або викликайте швидку медичну допомогу. Самолікування небезпечне!