A A A K K K
людям із порушенням зору

КНП "Валківський центр первинної
медико-санітарної допомоги"

Короста та її профілактика

Дата: 06.06.2023 18:12
Кількість переглядів: 20

Короста 2023

Короста – інфекційне паразитарне  захворювання шкіри, що спричиняє коростяний кліщ.

В умовах воєнного часу короста розглядається як соціальна хвороба, пов’язана з міграцією населення, вимушеним проживанням людей у місцях тимчасового перебування та великого скупчення, неможливістю дотримання  особистої гігієни.

У Харківській області захворюваність на коросту реєструється щорічно: у 2021 році 155 випадків, у 2022 – 81 випадок. За 4 місяці поточного року в Україні захворюваність на коросту зросла у порівнянні з минулим роком, на 44,01%, у Харківській області – на 16, 2% (зареєстровано 43 випадки проти 37).

Знати симптоми корости має кожен – це допоможе відразу розпочати лікування та запобігти інфікуванню оточуючих.

Джерелом зараження є хвора на коросту людина. Основний шлях поширення хвороби – контактно-побутовий. Зараження відбувається у разі безпосереднього контакту або через речі, якими користувався хворий (постільна і натільна білизна, одяг, рушники, рукавички, іграшки, гроші тощо). Проявляється хвороба через 2-3 дні після контакту.

 У хворої людини кліщі знаходяться у верхньому шарі шкіри, де самиці кліща прогризають ходи довжиною 0,5 – 1 см, куди відкладають до 50 – ти яєць. Цей процес викликає появу сильної сверблячки, висипів, почервоніння, припухлості шкіри. Через 15 днів з відкладених яєць з’являються дорослі кліщі, які вражають нові ділянки шкіри. Інтенсивний свербіж призводить до утворення подряпин через розчісування. У цей момент будь-які інфекції можуть безперешкодно проникнути в шкіру через пошкодження. Найчастіше висипи знаходяться між пальцями рук, на передпліччях, попереку, на боках, внутрішніх поверхнях стегон, животі.

Діагноз корости та лікування призначає лікар. При лікуванні необхідно: обробляти лікувальним засобом  всю поверхню тіла і кінцівок, а не тільки уражені ділянки; враховуючи біоритм кліща, лікування проводити у вечірній час між 18-24 годинами; одночасно  лікувати всіх осіб, які знаходяться у тісному побутовому контакті з хворим; проводити дезінсекційну обробку білизни та одягу.

Попередити зараження та розповсюдження корости можливо, для цього варто дотримуватися простих правил: не користуватися чужими особистими речами та постільною білизною, дотримуватися правил особистої гігієни, придбаний одяг, білизну обов’язково випрати та випрасувати, уникати випадкових статевих контактів.

Пам’ятайте! Несвоєчасне звернення до лікаря та самолікування може призвести до ускладнень, а саме: гнійничкових дерматитів, екзематозних станів, що надовго затримає процес одужання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень